Biden zabranio ruskim avionima da uđu u zračni prostor SAD i poručio Putinu: “Ne zna šta ga čeka”

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden se sinoć obratio na zajedničkoj sjednici Kongresa, prilikom čega je obećao “nepokolebljivu odlučnost da će sloboda uvijek trijumfirati nad tiranijom”.

Biden se prvi put Kongresu obratio po pitanju NATO-a i vojnih intervencija u Evropi.

On je rekao da će kazniti Vladimira Putina za invaziju na Ukrajinu, a u sklopu toga je najavio da će SAD zatvoriti svoj zračni prostor za ruske avione. Slične odluke su donijele i zemlje Evropske unije i Kanade, međutim Biden je tada odbio da izbaci Rusiju iz zračnog prostora SAD-a.

Da bi kaznio Rusiju za invaziju, osim zabrane letenja američkim nebom, Biden je obećao i da će se obračunati s ruskim oligarsima. Biden je rekao da američko ministarstvo pravosuđa okuplja posebnu radnu skupinu koja će istražiti “zločine ruskih oligarha”.

“Pridružujemo se našim evropskim saveznicima kako bismo pronašli i zaplijenili njihove jahte, njihove luksuzne stanove, njihove privatne avione. Dolazimo po njihove loše steknute dobitke”, rekao je.

U svom jednosatnom obraćanju zastupnicima, demokratski predsjednik je rekao: “Putinov je rat bio s predumišljajem i ničim izazvan. On je odbacio ponovljene napore u diplomatiji. Mislio je da Zapad i NATO neće odgovoriti. I mislio je da bi nas mogao podijeliti ovdje kod kuće”.

Dodao je i kako Putin ne zna šta ga očekuje te da su Sjedinjene Američke Države odlučne uzvratiti zbog napada na suverenu evropsku državu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.