Bivši dekan na kriminalistici o vježbi MUP-a RS direktno: Protiv terorizma se ne bori sam entitet nego zajedno!

Nedžad Korajlić, bivši dekan Fakulteta za kriminalistiku govorio je o vježbi sprečavanja upada terorističke grupe koju su izveli MUP RS i Jedinica žandarmerije Istočno Sarajevo na Jahorini i u Mrkonjić Gradu.

Istakao je da je ona trebala biti izvedena na svim nivoima te da se jedan dio Bosne i Hercegovine sam ne može boriti protiv terorizma.

Korajlić je kazao da su vježbe policije i antiterorističkih jedinica inače poželjne i da se trebaju dešavati u kontinuitetu, a ne samo s vremena na vrijeme kada se nešto dogodi jer onda one nisu spremne.

“One su podložne određenim utjecajima. U ovom slučaju i momentu može se reći da se desila jedna neprimjerena vježba u trenutnoj političkoj situaciji u BiH zbog najave recesije, donošenja određenih zakona što može dodatno usložnjavati i sigurnosnu i političku situaciju.

Naravno, onda će se građani osjećati nesigurno, ali smatram da o ratu ne treba razmišljati. Naravno trebamo se pripremati za borbu protiv terorizma što kaže MUP RS i što je dobro, ali bilo bi dosta poželjnije da je to bila zajednička borba MUP-a RS, MUP-a FBiH, SIPA-e, EUFOR-a, Granične policije BiH i službi iz susjednih zemalja jer se mi protiv terorizma ne možemo boriti u entitetima, unutar same BiH”, kazao je Korajlić.

Jučerašnjom vježbom, nastavlja dalje Korajlić, može se smatrati da je poslana poruka “evo mi imamo spremne policijske snage koje mogu lako prerasti u oružane, vojsku”.

“To je loša poruka bez obzira na to iz kojeg entiteta dolazi, da li iz RS ili FBiH ili bilo koga drugog. To je ‘odapinjanje’ strelica koje mogu otrovati određene strukture i militarističke grupe koje na jedan poziv mogu nešto početi raditi.

Međutim, ne smatram da može doći do rata u BiH zbog prisustva međunarodnih snaga, zbog okruženja NATO-a, ali može doći do određenih manjih konfliktnih situacija.

Mogu doći manje terorističke grupe i iscenirati se neka eksplozija ili napad pa da se moraju postaviti kontrolni punktovi na entitetskim crtama i kontrola zbog švercanja robe i da to faktički bude privid granice carine.

To je loše i naravno to se ne bi mogli realizovati jer bi pripadnici EUFOR-a mogli lagano proći kroz te punktove i ukloniti ih na jedan miran način bez incidenta”, naveo je Korajlić, prenosi N1.

Vjeruje da se u ovom slučaju otišlo i malo dalje budući da policija RS posljednjih dana radi intenzivno na vježbama gađanja.

“To je dobro, ali u ovom trenutku to trebamo primiriti i FBiH i RS da se to jednostavno malo stavi na jedan niži nivo kako nijedan postupak ne bi nekoga isprovocirao, a pogotovo građane BiH koji imaju još dobro pamćenje svega što se dešavalo u ratu”, istakao je.

Komentarisao je i to da se ne bi trebala desiti uzvratna vježba policije FBiH jer bi to trebale biti kontinuirane vježbe na svim nivoima.

“Da u tome učestvuju svi. Jer boriti se protiv terorizma i organizovanog kriminala jer to raditi samo na nivou entiteta je nemoguće.

Postoje protokoli sa međunarodnom zajednicom kako se ovakve vježbe organizuju i najavljuju. Nemojmo napadati samo RS, jer se propisi ne provode ni u FBiH, prema tome moramo imati nultu toleranciju”, poručio je Korajlić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.