Bivši direktor FUP-a Zlatko Miletić u oštrom obraćanju: Nešić nema ništa s boravkom Schmidta u BiH, miješa se u rad agencija

Zlatko Miletić, bivši direktor Federalne uprave policije, izjavio je da navodi Nenada Nešića o boravku Christiana Schmidta u BiH nisu iz domena ministra sigurnosti, nego operativna djelatnost policijskih agencija. Nenad Nešić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine prezentovao je, kako tvrdi, nalaze sigurnosnih agencija vezano za boravak visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH.

“Boravak visokog predstavnika se reguliše kroz diplomatsko-protokolarne odnose.

Isključiva nadležnost boravka visokog predstavnika je Predsjedništva BiH i MVP-a BiH.

A po pitanju njegove pratnje, njihovog kretanja, njihovog naoružanja, isključivo su nadležne policijske agencije i one imaju operativni karakter i s tim bilo ko sa bilo kog administrativnog nivoa nema nikakve veze”, ustvrdio je Miletić.

On je pojasnio kakva je bila praksa kada je bio na čelu FUP-a.

“Tada je FUP osiguravao objekat visokog predstavnika i rezidenciju.

Ti službenci, u ovom slučaju službe SG-9, donesu spisak sa imenima lica, brojevima registriranog dugog i kratkog oružja, brojem municije.

Na osnovu tih podataka FUP izdaje akt da se mogu kretati kroz BiH sa tim papirom”, riječi su Zlatka Miletića.

Na navode Nenada Nešića da bi pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, osim osiguranja objekta OHR-a i rezidencije visokog predstavnika, trebali biti prisutni na svim lokacijama na kojima boravi visoki predstavnik, a da to nije slučaj sa Schmidtom – Miletić je poručio da bi po procedurama takva praksa trebala biti, ali da je to pitanje za samu Direkciju.

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić izjavio je kako je Schmidt u BiH nelegalno unio dugo cijevi. Nešić prezentovao je, kako tvrdi, nalaze sigurnosnih agencija vezano za boravak visokog predstavnika Christiana Schmidta u BiH.

“U najavi dolaska Christian Schmidta još jednom ponavljam preko Njemačke ambasade putem MIP na spisku su i tri duge cijevi što je van svih procedura. Ovo oružje je vraćeno u Njemačku tek u junu 2022. i mimo procedura je bilo na teritoriji BiH.

To je podatak koji ja imam, Schmidt je nelegalno unio duge cijevi, to je propust i naših službi bezbjednosti, naše Granične policije. Svaki ulazak Schmidta i njegove zaštite u BiH bi posebno morao biti najavljen, jer ne postoji mogućnost produženja za nošenje oružja.

Prethodni ministar Cikotić je tražio produženje za Schmidta, gdje ga tadašnji direktor GP obavještava da po Zakonu nije moguće.

Od GP nisam dobio odgovor da li Schmidt prilikom svakog ulaska i uzlaska iz BiH prijavljuje i odjavljuje oružje”, naveo je između ostalog ministar sigurnosti, Nenad Nešić – prenosi N1.

Nešić je u septembru zatražio od SIPA-e, Granične policije i Službe za poslove sa strancima BiH izvještaj o tome po kom osnovu pratnja Christiana Schmidta nosi oružje u BiH s obzirom na to da se radi o stranim državljanima, te kako se kreću odnosno da li imaju pratnju domaćih agencija.

On je to zatražio na zahtjev članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović koju je interesovao broj pripadnika osiguranja Schmidta te na koji način je dobio službenu iskaznicu u BiH.

SIPA je ranije potvrdila da radi na predmetu o Christianu Schmidtu, ali nije precizirala iz kojih razloga. Nešić i politički predstavnici iz RS-a očekuju da se i Tužilaštvo BiH uključi u utvrđivanje Schmidtovog legitimiteta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.