Bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka u svojstvu osumnjičenog pozvan u tužilaštvo, stižu li na naplatu afere iz prošlosti?

Ambasador BiH u Kataru i bivši gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka (SDA) početkom iduće sedmice treba se odazvati pozivu Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Skaki je putem Ministarstva vanjskih poslova BiH (MVP) upućen poziv da se 22. maja 2023. godine odazove tužiteljima u Sarajevu.

‘On je, kako saznaje Klix.ba, prije nekoliko dana uputio zahtjev MVP-u za napuštanje zemlje u kojoj se nalazi na diplomatskoj misiji (Katar) te najavio da će u narednom periodu koristiti godišnji odmor.

Ovaj kadar SDA će se, kako saznajemo, odazvati pozivu tužitelja.'On je, kako saznaje Klix.ba, prije nekoliko dana uputio zahtjev MVP-u za napuštanje zemlje u kojoj se nalazi na diplomatskoj misiji (Katar) te najavio da će u narednom periodu koristiti godišnji odmor. Ovaj kadar SDA će se, kako saznajemo, odazvati pozivu tužitelja.

Skaka je pozvan u svojstvu osumnjičenog i postoji mogućnost da mu bude predložen pritvor ili mjere zabrane što bi moglo značiti i kraj njegove ambasadorske karijere kao što se nedavno dogodilo ambasadoru BiH u Maleziji Senaidu Memiću (SDA).

Na osnovu zaprimljenih prijava u proteklih nekoliko godina u Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu je formirano nekoliko predmeta protiv Skake.

Tu su brojne afere koje se vežu za njegovo ime i sumnje u namještene tendere prilikom organizacije EYOF-a, izgradnje javne rasvjete do Skakine vikendice u Trnovu, zgrade DPO-a, nezakonitog zapošljavanja, izgradnje objekta Vidikovac na Trebeviću…

U izvještaju koji je u aprilu prošle godine podnijela gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić o radu prethodne gradske uprave koju je vodio Abdulah Skaka se, između ostalog, navodi i objašnjava nezakonito zapošljavanje na pozicijama savjetnika gradonačelnika Abdulaha Skake čime je budžet Grada Sarajeva oštećen za desetine hiljada KM.

U izvještaju je navedeno i da je Skaka donio i novi Pravilnik o korištenju mobilnih telekom usluga u Gradskoj upravi Grada Sarajevo čime su i savjetnici mogli koristiti mobilne usluge na račun Gradske uprave.

Inspektori su se dotakli i sumnjivog projekta “Javna rasvjeta u naselju Rajski Do”. U medijima je u to vrijeme otkriven detalj da gradonačelnik Abdulah Skaka u ovom mjestu ima vikendicu.

U izvještaju je problematizovan i projekat “Dopremanje bolida formule E pokaznog vozila” za što je potrošeno 53.760,53 KM. Konstatovano je da za sve ugovore iz oblasti međunarodne saradnje gradonačelnik mora pribaviti saglasnost Gradskog vijeća što u ovom konkretnom slučaju nije nikada urađeno.

Tu je i projekat “Snježana i sedam patuljaka” gdje je konstatovano da 20.000 KM koje su utrošene nisu bile planirane u 2018. godini, ali je gradonačelnik Skaka odobrio isplati tih novčanih sredstava firmi Republika d.o.o. Sarajevo.

Izvještaj se dotakao i finansijske pomoći asocijaciji BIMA, projekta “Edukacija mladih o značaju Dana državnosti BiH”, projekta “Postavljanje jarboa i zastave na brdu Fortica iznad Mostara” i dr. Kompletan izvještaj možete pronaći u fotogaleriji.

Tu je i organizacija čuvenog EYOF-a odnosno sumnje u namještene tendere kao i velike razlike u novčanim sredstvima koja su planirana i koja su na kraju utrošena.

Jedan od formiranih predmeta odnosi se i na ustupanje prava korištenja zgrade DPO-a Parlamentu Federacije BiH u zamjenu za zgradu nekadašnjeg SDK kod Vječne vatre.

Podsjetit ćemo da je afera “Asim”, u kojoj je glavni akter Asim Sarajlić, otkrila i kako je Abdulah Skaka postao gradonačelnik Sarajeva.

U objavljenom snimku govori se i o načinu na koji je Abdulah Skaka izabran za gradonačelnika Sarajeva.

“Abdulaha smo izglasali, mi smo odigrali. Ja došao sa Zdravkom Stojnićem kao u Kumu. Traca ih tamo organizovao i za glas je Skaka postao gradonačelnik. Osmica (Osman Mehmedagić) obišao Zdravku babu, obećali neke stvari i završili. Za jedan glas je doš'o za gradonačelnika.

Onda smo završili Medu (Almedin) Miladina u drugom krugu i tako”, rekao je Sarajlić na snimku koji sud u Sarajevu nije cijenio relevantnim jer, kako je rečeno, “snimak nije nastao na zakonit način” odnosno nije postojala naredba suda za snimanje i izuzimanje snimka.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.