Bivši ministar MUP-a RS Dragan Lukač osuđen na zatvorsku kaznu

Okružni sud u Banja Luci pravosnažno je osudio Dragana Lukača, bivšeg ministra unutrašnjih poslova bosanskohercegovačkog entiteta RS na zatvorsku kaznu od tri mjeseca zbog nanošenja tjelesnih povreda bivšem narodnu poslaniku, a danas gradonačelniku Banja Luke Drašku Stanivukoviću.

Okružni sud je tako nakon žalbe tužilaštva izrekao strožu kaznu u drugostepenom postupku Lukaču, od novčane na koju je osuđen prvostepenom presudom u martu ove godine.

Lukaču je potvrđena oslobađajuća presuda u dijelu koji se odnosio na ugrožavanje sigurnosti Draška Stanivukovića.

“U vezi sa vašim obraćanjem obavještavamo, da je presudom Osnovnog suda u Banja Luci od 17. marta 2023.godine, optuženi Lukač Dragan oglašen krivim zbog krivičnog djela Tjelesna povreda iz člana 131. stav 1. KZ RS, za koje mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 300,00 KM a oslobođen je optužbe da je učinio krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1. KZ RS.

Na navedenu presudu Okružno javno tužilaštvo Banja Luka uložilo je žalbu koju je Okružni sud u Banja Luci uvažio, te preinačio presudu Osnovnog suda u Banja Luci u odluci o kazni, te je novčana kazna preinačena na kaznu zatvora u trajanju od 3 (tri) mjeseca, dok je u ostalom dijelu potvrdio presudu Osnovnog suda u Banja Luci”, odgovorili su iz banjalučkog tužilaštva za Srpskainfo.

Prema navodima iz optužnice, bivši ministar unutrašnjih poslova je u decembru 2019. godine za vrijeme Devete posebne sjednice Narodne skupštine RS vrijeđao Stanivukovića, a zatim mu opalio šamarčinu.

Prema Krivičnom zakoniku RS, Lukaču je prijetila kazna do maksimalno dvije godine zatvora. Banjalučki Osnovni sud je u maju 2021. godine potvrdio optužnicu, a u martu ove godine Lukača osudio na novčanu kaznu od 300 maraka.

Prema navodima iz optužnice, u toku sjednice Lukač je Stanivukoviću uputio ozbiljnu prijetnju da će mu nanijeti zlo, na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima:

“I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako, inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas” što je kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstvenim životom.

“Potom je više puta pozvao oštećenog da dođe do njega, pa kada mu je oštećeni prišao, istom je uputio riječi:

‘Još jednom, još jednom majmune’ nakon čega je otvorenom šakom desne ruke udario oštećenog u lice, na koji način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne”, navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Lukač je negirao krivicu u septembru 2021. godine, a suđenje je počelo u decembru prošle godine.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.