Bivši predsjednik Ivo Josipović bez uvijanja poručio: Hrvatska ne treba da odbije optužnice iz Srbije protiv hrvatskih oficira

Komentirašiću optužnicu srpskog tužilaštva protiv hrvatskih oficira zbog zločina u akciji “Oluja” 1995, bivši hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da Hrvatska ne bi trebalo da odbije te optužnice nego da njima treba da se bavi pravosuđe.

– Jedina ispravna reakcija bi bila da Hrvatska naprosto preuzme to krivično gonjenje i da naša tijela, sudovi prije svega, razmotre slučaj i donesu svoju odluku.

Ova sadašnja situacija i pravac u kojem idu događaji nažalost neće dovesti do dobroga ni za Hrvatsku ni za ljude koji su optuženi – kazao je Josipović.

– S jedne strane Hrvatska neće uživati simpatije međunarodne zajednice, a mislim da nismo u poziciji da nas baš briga za sve.

Sa druge strane, dogodiće se loši efekti, pa i za ljude koji su na optužnici.

Takav pristup bi doveo do njihovog doživotnog etiketiranja – dodao je on.

Josipović je istakao da bi politika trebalo da bude uzdržana i da bi trebalo omogućiti hrvatskom pravosuđu da razmotri slučaj.

Bivši predsjednik smatra da u ovom slučaju vjerovatno postoje i neki politički koraci.

– Relevantno je da ako postoje dokazi, pravosuđa, a prvenstveno hrvatsko, moraju reagovati i provjeriti navode, i pravosuđe, a ne politika treba da donese odluku”, naglasio je Josipović.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je podržao planove srbijanskog pravosuđa da poduzme kazneni progon protiv hrvatskih pilota tereteći ih za navodne ratne zločine 1995. godine.

“Radi bolje i mirnije budućnosti”

Ne spominjući direktno optužnice protiv hrvatskih pilota, Dodik je na svom Twitteru objavio poruku u kojoj je jasno aludirao na pokušaj njihovog progona navodeći kako je 7. i 8. augusta 1995. godine na Petrovačkoj cesti u BiH počinjen “ratni zločin nad nedužnim srpskim civilima, djecom, ženama i starcima”.

– Mi u RS-u podržavamo tužiteljstvo za ratne zločine Srbije i podizanje optužnice protiv počinitelja ovog zločina.

Radi bolje i mirnije budućnost zemalja regije svi trebaju odgovarati za ono što su radili tokom proteklog rata, kao što trebamo njegovati kulturu sjećanja – napisao je Dodik.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.