Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić u Bosni i Hercegovini održao veoma žestok govor: “Dodik i Čović su braća blizanci u razbijanju Bosne i Hercegovine”

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić gostovao je danas u Zenici na privrednom forumu, a tom prilikom komentarišući dešavanja u BiH je kazao da su Dragan Čović i Milorad Dodik braća u razbijanju države.

Mesić je kazao da je današnji događaj prilika da razgovaraju o privredi Bosne i Hercegovine i kako ona može funkcionisati sa regionom, a jedna od tema bila je i Bosna i Hercegovina od Dejtona do danas.

Mesić je kazao da nije prezadovoljan političkim promjenama u BiH te da bi se sve mnogo brže rješavalo kada bi Međunarodna zajednica pokazala da je zainteresirana za razvoj BiH i regije.

“U Srbiji oficijelna politika kaže da priznaju BiH u njenim granicama, institucije, zadovoljni su da se BiH razvija, a u svemu podržavaju Milorada Dodika koji ne priznaje BiH. Koja je politika Beograda?”, kazao je Mesić.

Dodao je da je slična situacija i mišljenje hrvatske politike gdje se zaobilazi Sarajevo.

“U Hrvatskoj imate isto. Reći će vam da priznaju Bosnu i Hercegovinu, to je naša susjedna zemlja, moramo surađivati, sve ćemo govoriti što je pozitivno, ali često se zaobilazi Sarajevo.

Tamo se modificira bosanska politika, ali ako jedan odlazi u Banja Luku, drugi u Mostar i zaobilazi se Sarajevo. Opet, nije usaglašena ta politika”, dodao je Mesić.

Dragana Čovića sa Miloradom Dodikom nazvao je braćom koja ruše državu.

“I Hrvatska kaže da priznaje BiH u svim okvirima, ali u svemu podržavaju Dragana Čovića, a on je razbijač BiH isto kao što je Dodik.

To su dva brata blizanca u razbijanju Bosne i Hercegovine”, izjavio je Mesić – prenosi Klix.ba.

Prije nekoliko godina na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici Mesić je održao predavanje o putu BiH ka Evropskoj uniji, a na pitanje da li smo se pomjerili imalo od tada, na kraju je kazao da je problem što se gleda u historiju, a ne u budućnost.

“Često u svijetu kažu kada se dogovore političke strukture u BiH sve će biti u najboljem redu, ali to se ne može dogovoriti ako Zagreb ima politiku koja nije ljudima razumljiva, kao što je i beogradska.

Mnogi su opterećeni zbivanjima iz rata, okrenuti su historiji umjesto da se okreću ka budućnosti”, zaključio je Mesić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.