Bivši predsjednik Srbije Boris Tadić uzburkao duhove njavom: “Tragikomični mi bili komentari da ima boljih kandidata od mene”

Posljednje Vijesti

Bivši predsjednik Srbije i predsjednik Socijaldemokratske strane (SDS) Boris Tadić izjavio je da su mu bili tragikomični komentari iz opozicije nakon što je izjavio da ne isključuje mogućnost da se kandiduje za predsjednika ako opozicija ne pronađe dovoljno kvalitetnog kandidata.

„Rekao sam da ne isključujem mogućnost da se kandidujem, ukoliko procijenim da ne postoji kandidat koji bi mogao ne samo da pobijedi, već i da upravlja državom u okolnostima njene neophodne dekriminalizacije. I jasno sam objasnio svoje motive za takvu odluku, kao i zbog čega prvi put od 2012. uopšte razmišljam o tome“, rekao je Tadić za Nova.rs.

On je naglasio da smatra da su srbijansko društvo i država nakon posljednje decenije „u takvom stanju da je od same pobjede mnogo teži izazov upravljanje državom i društvom nakon te pobjede“.

„Kao što sam i upozoravao, nalazimo se u okolnostima u kojima je naprednjačka oligarhija već prigrabila gotovo sve finansijske poluge, tako da praktično za njih pobjeda na izborima postaje irelevantna“, kaže Tadić.

Ocjenjuje da će u skladu s tim i za svakog ko pobijedi ovu vlast, prava borba će tek slijediti, jer država nije više okupirana samo politički, već i bukvalno zaposjednuta od strane Vučićeve oligarhije.

„Zato je opasno da se vodimo samo time ko može pobijediti na izborima, jer je potrebno i veliko iskustvo i vještina da se taj pobjednik obračuna sa tako okupiranom i kriminalizovanom državom, u kojoj će cijela ta oligarhija po svaku cijenu braniti svoj plijen i svoj opstanak. Vidim neke ljude koji bi to mogli, ali nažalost ovog trenutka nijedan od njih ne pokazuje namjeru da se kandiduje“, kaže Tadić.

Reakcije iz opozicije nakon te izjave ocjenjuje kao očekivane.

„Logično je i prirodno da predstavnici i lideri drugih stranaka neće podržati moju ili bilo čiju drugu kandidaturu. Podsjećam, nisam govorio o sebi kao o zajedničkom kandidatu, niti se time bilo kome nudio, osim svojim bivšim i sadašnjim glasačima. Međutim, nije prirodno i logično da se uopšte postavljalo pitanje u medijima da li druge stranke i lideri podržavaju takvu moju najavu“, kaže Tadić.

Dodaje da je simptomatično da se takva tema i pitanja nisu otvarala nakon moguće najave drugih kandidatura.

„Posebno su mi bili tragikomični komentari da’ima boljih’, jer se nikada u životu nisam ni kandidovao misleći da nema boljih, pa tako ni sada to nisam rekao. Uostalom, jedan dio njih koji su tako negativno reagovali su oni koji su 2012. podržavali Nikolića, a drugi dio su moji bivši saradnici i ako razmislite, upravo zbog toga je i logično da svima njima lično više odgovara Vučić na vlasti, nego ja. A što se tih mojih tadašnjih saradnika tiče, pa njihovu istinsku podršku nisam imao ni u toj kampanji 2012. kada smo bili u istoj stranci, pa zašto bih je imao sada? Jedina razlika u tome je što danas mogu ovako javno i otvoreno da govore ono što tada nisu smjeli“, rekao je Tadić.

Upitan kliko je opozicija u ovom trenutku daleko od jedinstva, kaže da je nakon što je i DS najavila samostalni nastup u pregovorima i nakon što se su se u manje od godinu dana raspala već dva ujedinjenja, odnosno bloka tzv. “bojkot-opozicije”, moglo bi reći da je dalje nego ikada.

„Međutim, to uopšte ne mora da znači da je to nužno loša vijest. Dosadašnji pokušaji ujedinjenja su dovodili do još većih jazova među opozicionim stranakama i generisali samo percepciju sukoba, što je opravdano izazivalo negativne reakcije opozicionog biračkog tijela i samo doprinosilo povećanju broja apstinenata ili štetnom i opasnom okretanju ka nepolitičkim i nestranačkim ad hoc ličnostima i pokretima“, rekao je Tadić.

Leave your vote