Bivši visoki predstavnik za BiH Christian Schwarz-Schilling vrlo otvoreno poručio: “Vjerujem da će Christian Schmidt donijeti pravu odluku o izbornom zakonu”

U Sarajevu je održana promocija knjige bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schwarza-Schillinga, prilikom koje se osvrnuo i na aktualne političke teme u BiH.

Kada je riječ o izbornom zakonu, Schwarz-Schilling je ponovio svoj prethodno iznesen stav rekavši: “Imam potpuno povjerenje u gospodina Schmidta”, te dodao kako je siguran da će visoki predstavnik donijeti pravu odluku koja će biti u interesu svih građana Bosne i Hercegovine.

Što se tiče bonskih ovlasti i da li visoki predstavnici imaju određene instrukcije ili preporuke da li ih smiju koristiti, Schwarz-Schilling je odgovorio da ne postoje nikakva ograničenja niti instrukcije po tom pitanju te da je dobro to što se visoki predstavnik Christian Schmidt odlučio da ih upotrijebi.

Na pitanje šta misli o pritiscima koji imaju za cilj ukidanje OHR-a Schwarz-Schilling je poručio da bi “sada bio najgori trenutak za ukidanje OHR-a” te ponovio kako je upravo on spriječio njegovo ukidanje u svom mandatu.

Kao stranu koja se najviše upliće u unutrašnju politiku Bosne i Hercegovine Schwarz-Schilling je naveo Srbiju, ali i Hrvatsku, te da je u posljednje vrijeme njihovo uplitanje mnogo intenzivnije nego što je bilo prije – prenosi Klix.

Nakon toga, Miro Lazović (Forum parlamentaraca BiH 1990), Ivo Komšić (Hrvatsko narodno vijeće u BiH), Emir Zlatar (Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca) i Zoran Jovanović (Srpsko građansko vijeće BiH) susreli su se sa bivšim visokim predstavnikom u BiH profesorom Christianom Schwarz-Schillingom u njegovoj rezidenciji u Sarajevu.

Profesor Schilling iznova je iskazao svoju punu podršku djelovanju i radu organizacija civilnog društva i posebno istakao podršku Deklaraciji o ustavnim i drugim reformama BiH na putu u EU i NATO koju je podržalo više od 45 različitih organizacija iz Bosne i Hercegovine, SAD, Kanade, Njemačke, Austrije, Australije.

Tokom susreta konstatovano je da je još uvijek neophodan Ured Visokog predstavnika u BiH, posebno zbog nekorektnog odnosa susjednih država Hrvatske i Srbije i njihovog kontanstnog miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, unutrašnjih političkih previranja čije je izvorište i u susjednim državama, kao i geostrateških prilika u Evropi i svijetu izazvanim ratom u Ukrajini.

Profesor Schilling vjeruje da će njegov današnji nasljednik u OHR-u gosp. Christian Schmidt svoje odluke temeljiti isključivo na evropskim pravnim i demokratskim stečevinama, te da će prioritet u budućem djelovanju biti provedba presuda Evropskog suda za ljudska prava.

Bosna i Hercegovina, svi njeni narodi i građani imaju pravo na evropsku budućnost i konačno je došlo vrijeme da se Evropska unija, a posebno administracija Sjedinjenih Američkih Država u punom kapacitetu okrene unapređenju funkcionisanja institucija Bosne i Hercegovine, vladavini prava, evropksim pravnim stečevinama te da će podržati napore organizacija civilnog društva koje se zalažu za Bosnu i Hercegovinu – državu punih ljudskih prava i sloboda na njenom cijelom teritoriju.

Profesor Schilling pojasnio je značaj i ulogu OHR-a kao međunarodnog instrumenta za očuvanje stabilnosti i mira, a posebno kao instrumenta za onemogućavanje bilo kakvih dodatnih segregacija, etno-nacionalnih podjela i retrogradnih anti-evropskih politika u Bosni i Hercegovini.

Predstavnici organizacija profesoru Schillingu poklonili su poster vladajuće srednjovjekovne bosanske dinastije Kotromanića (od IX do XV stoljeća) a profesor Schilling uzvratio im je poklanjanjem svoje knjige “Prokockani mir u BiH” čija je promocija na bosanskom jeziku obavljena u Akademiji nauka i umjetnosti BiH.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.