Bizarna situacija i brutalno poniženje za Aleksandra Vučića na teleiziji uživo i to na RTS-u!

Posljednje Vijesti

RTS javlja da je u toku prenosa obraćanja predsjednika Aleksandra Vučića, došlo do kratkog prekida signala, koji je, kako navode, izazvala za sada neimenovana osoba, namjernim izvlačenjem strujnih kablova iz vozila za satelitsko emitovanje.

„RTS se izvinjava svojim gledaocima, iako je do prekida u prenosu došlo tuđom krivicom“, navodi RTS u izvinjenju.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas popodne obratio se javnosti i govorio o pitanjima vezanim za Rio Tinto, Zakon o eksproprijaciji i drugim temama.

Aleksandar Vučić sazvao je konferenciju kako bi govorio o litijumu. Kaže da je u integritet zemljišta dirano samo 2012, tokom bivše vlasti, kada je odobreno uzimanje uzorka litijuma.

Narednih dana razgovaraće sa građanima lozničkog kraja: “Idem hladne glave, da čujem njihovo mišljenje, da im kažem šta možemo da dobijemo, a šta da izgubimo, bez ikakvog rješenja u glavi”.

Predsjednik kaže da nije još potpisao Zakon o eksproprijaciji – razmatra primjedbe.

Vučić je rekao da je kompaniji “Rio Sava”, inače djelu korporacije “Rio tinto”, nizom dokumenata od 2004. godine odobravano geološko istraživanje na području kod Loznice.

Ističe da je 1. 2. 2012. godine odobreno uzimanje uzorka litijuma, što je jedini put da su “pravljene bušotine na teritoriji Srbije” i da je dirano u integritet zemljišta.

“Ovo je prvi i jedini dokument do sada i donesen je kada su bili na vlasti Đilas, Tadić, Jermić, Zelenović i svi koji nam sada drže pridike”, rekao je Vučić i dodao da je to bio deveti dokument donesen za vrijeme bivše vlasti u vezi sa projektom Jadar kod Loznice.

Vučić kaže da je 2017. godine bio potpisan memorandum o razumijevanju, za koji predstavnici bivše vlast kažu da je tada “Rio Tintu” data dozvola, što nije tačno, zato što je u tom memorandumu sve bilo neobavezujućeg karaktera.

“U članu 4, stav 2, navodi se u memorandumu da odražava stavove i namjere strana da sarađuju, ali bez stvaranja bilo kakve pravne obaveze ili odgovornosti za bilo koju stranu.

Toliko o izmišljotinama i lažima. Crno na bijelo, svakome će biti dostupno, kompletna dokumentacija će biti na sajtu kako bi svi mogli da se uvjere”, naveo je Vučić.

Takođe, istakao je da je 18. januara 2012. bila donesena Strategija za upravljanje mineralnim resursima Srbije do 2030. godine, koja ima 70 stranica, za vrijeme vlade Mirka Cvetkovića, u kojem se na 31 mjestu govori o litijumu – da postaje glavni dio Strategije upravljanja mineralnim resurimsa do 2030. godine.

Leave your vote