Bogat urod: Beru ih po cijeli dan, a kilogram prodaju po 15 maraka

Srebreničke borovnice su kvalitetne i veoma tražene na bh. tržištu. Upravo je na Guberu kod Srebrenice u toku sezona berbe borovnica, a pored Srebreničana koji prodajom ovog ukusnog voća ostvaruju dodatnu zaradu, ovih dana primijetan je i veliki broj berača iz drugih bh. općina.

Berači u jutranjim satima dolaze u berbu, a neki od njih ostaju i tokom cijelog dana. Dugogodišnji uposlenik na Guberu Milorad Kolović kaže da nije zapamtio veći broj berača kao ove godine.

– Berača je bilo iz Brčkog, Zvornika i Kravice, nema odakle ne dolaze da beru srebreničke borovnice. Kažu da borovnice nije lako brati, a kilogram prodaju od 15 KM pa nadalje.

Nažalost, dosta njih borovnice beru češljanjem, a to ne bi smjeli raditi. Češljanjem se kida list te bi sljedeće godine urod mogao biti slab – upozorava Kolović.

Ističe da neki na Guberu, gdje je nadmorska visina 560 metara kvadratnih, naberu i 10 kilograma borovnica dnevno.

– Nevjerovatno je koliko je berača ove godine koji se bore da zarade prodajom borovnica. Većina dobija narudžbe za određene količine i sigurni su da će nabrane borovnice i prodati – dodaje Kolović.

Šef kabineta načelnika Općine Srebrenica Vladan Milovanović kaže da tim koji je formirala Vlada RS-a radi u kontinutetu na implementaciji projekta revalitizacije Banje Guber.

– Tim radi intenzivno na tim aktivnostima, a uključeni su svi relevantni faktori u projekt. U narednom periodu ćemo imati konkretne korake – potvrdio je Feni Milovanović.

Izgradnjom banje Guber, Srebrenica može postati izvanredna turistička destinacija, a stvorit će se uvjeti i za otvaranje novih radnih mjesta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.