Borenović brutalno reagovao na izjavu Bakira Izetbegovića: “Zakucali ste zemlju, neviđeni licemjer….”

Posljednje Vijesti

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, oglasio se nakon izjave predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da su pozvali SNSD da prestanu s blokadama koje drastično pogoršavaju odnose u zemlji.

– Neviđeni licemjer! Isti ovaj Izetbegović i SDA su u Parlamentu RS izabrali četvrtog „ključnog“ SNSD-ovog delegata u Dom naroda Parlamenta BiH da bi formirali koaliciju sa njima, podijelili fotelje, privilegije i zakucali zemlju. Jednako ste krivi, čak i više, poručio je Borenović Izetbegoviću.

Podsjetimom Izetbegović je naveo da „klriza traje 15 godina“.

– Mislim da su štete nemjerljive. Desetine hiljada ljudi bi ostali da nije bilo Dodika. Izvorni Dejton ne postoji jer u njemu je predviđena njegova promjena, posebno na jačanju države – kazao je Izetbegović i dodao kako je SNSD učestvovao u tome.

Podsjećamo, nakon današnje sjednice predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), usvojeno je osam zaključaka.

Između ostalog, kako je saopćeno iz SDA, pozvani su predstavnici probosanskih stranaka da zauzmu zajednički stav.

– Pozivamo predstavnike probosanskih stranaka na punu koordinaciju i formulisanje zajedničkih stavova o reformi Ustava i izbornog zakonodavstva, u skladu s principima oko kojih je već postignuta načelna saglasnost i sa kojima je javnost upoznata. Nekoordinirani pristup otežava poziciju kompletnog probosanskog bloka.

Radi se o sudbonosnim odlukama i procesima koji ne smiju biti korišteni u svrhu pribavljanja političkih poena ili stranačkih interesa od bilo koga – jedan je od zaključaka predsjedništva, saopćeno je iz SDA.

Također, predsjedništvo SDA insistira na tome da u procesu pregovaranja o izmjenama Ustava i izbornog zakonodavstva moraju učestvovati predstavnici svih parlamentarnih stranaka.

– Pokušaj predstavnika međunarodne zajednice da se pregovori svedu na reducirani format u kojem učestvuju samo SDA i HDZ od početka je osuđen na neuspjeh i ne može dati rezultat, a posebno uzimajući u obzir činjenicu da je za bilo koje rješenje potrebna dvotrećinska parlamentrana podrška – navodi se u jednom od zaključaka.

Izrazili su zabirnuost najavam pojedinih zvaničnika, kako su naveli da je potrebno riješiti isključivo pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, pozvali su SNSD da prestane sa blokadama koje dramatično pogoršavaju odnose i stanje u zemlji te su pozdravili aangažman i podršku predstavnika EU i SAD.

Leave your vote

-3 points
Upvote Downvote