Borenović iz Amerike: “Iz ličnog iskustva učesnika sukoba u koji sam otišao sa 18 godina, najvažnije je da se rat odmah prekine!”

Predsjednik Partije demokratskog progresa, Branislav Borenović učestvuje na dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji na temu očuvanja stabilnosti i razvoja demokratije u centralnoj i istočnoj Evropi koja se u organizaciji američkog Florida internacionalnog univerziteta i švedske Fondacije Jarl Hjalmarson održava u Miamiju.

Prvog dana foruma na kojem učestvuju predstavnici zemlje domaćina, SAD-a, te Rusije, Ukrajine, Kanade, Švedske, Njemačke, Norveške, Gruzije, Poljske, Bjelorusije i niza drugih zemalja razgovaralo se na temu rusko-ukrajinskih odnosa.

U svjetlu ratne eskalacije višegodišnjih tenzija između Rusije i Ukrajine, učešće u raspravi uzeo je i predsjednik Borenović koji je ukazao na nužnost hitnog okončanja ratnih sukoba.

“Iz ličnog iskustva učesnika sukoba u koji sam otišao sa 18 godina, iz iskustva mog naroda, najvažnije je da se učini svaki mogući napor da rat odmah prestane.

Konflikt sa ljudskim žrtvama ne može biti način rješavanja problema u 21. vijeku, pogotovo ne na evropskom kontinentu, pogotovo ne između dva slovenska naroda koja povezuje ne samo istorija nego bliske kulturne, religijske, pa čak i porodične veze”, istakao je Borenović.

On je podsjetio da su ljudska i materijalna stradanja, štete na kritičnoj infrastrukturi i sveopšte ekonomsko propadanje kao neminovna posljedica rata, nešto što će decenijama kompletan zahvaćeni region gurnuti u dodatne probleme i zaostatak za razvijenim zemljama.

“Ipak, ljudski životi, tragedije porodica i čitavog naroda, to je nešto što je trajno nenadoknadivo. Zbog toga je potrebno da sve strane učine maksimalan napor i daju još jednu šansu diplomatskim metodama rješavanja problema. Prioritet svih zainteresovanih strana mora biti da se zaustave oružani sukobi i pređe na mirno rješavanje konflikta.

Svaki rat se kad-tad završi, lideri stave potpise na mirovne sporazume, ali pustoš koja ostane nakon rata teško bude sanirana, a izgubljeni životi nemaju cijenu”, rekao je Borenović.

Borenović je dodao da u BiH nemaju privilegiju da sebi prave neprijatelje u međunarodnim odnosima, te da se u ovako delikatnim vremenima može nadati samo što bržem okončanju nesrećne eskalacije kojoj svjedočimo.

Kako je saopšteno iz PDP, Borenović će biti jedan od govornika na forumu u Miamiju u okviru panel diskusije na temu „Rizici urušavanja demokratije“.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.