in , ,

Boris Tadić ozbiljnom najavom zabrinuo Aleksandra Vučića i mnoge političare u Srbiji: “Ako nema drugog, bit ću kandidat za predsjednika Srbije!”

Boris Tadić, nekadašnji predsjednik Srbije gostovao je u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića

Boris Tadić, nekadašnji predsjednik Srbije gostovao je u Centralnom dnevniku Senada Hadžifejzovića.

Tadić: Dodik me napao zbog gostovanja na FACE-u, a on je na FACE-u priznao genocid u Srebrenici! Vučićev mentor je Vojislav Šešelj! Poredim ga sa šibicarenjem i to je kratkog karaktera!

“U odnosu Dodika i Vučića nema velike iskrenosti! Kada sam bio gost na FACE-u, Dodik me napao i napisao mi javno pismo, nisam mu odgovorio, nisam ga htio demontirati!”

“Kod političara postoji problem infantilizma! Potrebno malo samokritičnosti prema nama samima! Tzv. patriotizmi ugrožavaju druge! Kada god imate veliki patriotizam na djelu, iza sjenki se dešavaju velike pljačke koje se otkrivaju tek decenijama poslije! To su bili ratovi u bivšoj Jugoslaviji!

Od 2012. ukazujem na problem nove naprednjačke vlasti! Moji nasljednici, a politički protivnici zagovarali oslobađanje osuđenika sa ciljem da prikupe glasove i ostvare pobjedu nada mnom! Nema velikih razlika u regionalnim državama kad je u pitanju kriminal! Srbija već 15 mjeseci nije otvorila ni jedno poglavlje, a ni u EU ne postoji entuzijazam!

Bez puta u EU nije moguć razvoj! Sami ne pravimo reforme, potrebna nam mentorstva! Vučić ima infantilnu, neostavrenu želju da postane historijska ličnost! Njegova politička igra provaljena u glavnim gradovima svijeta i nema više vremena za takav nastup! Vučićev mentor je Vojislav Šešelj! Njihove ideje počivaju na rečenici da je u politici sve dozvoljeno! Vučiću politika koja teži EU omogućila nabavku vakcina! Nema prave nemjere da se približi ni Moskvi ni Pekingu ali ni EU! Kupuje sebi vrijeme! To je rizična strategija! Strateški je veoma loš političar! Svaka strategija lomi i najbolju taktiku! Poredim ga sa šibicarenjem i to je kratkog karaktera! Niko u njegovoj stranci ne može biti siguran u svoju sigurnost! Osjećaju se krajnje nesigurno. Borba za bolje mjesto na Titaniku!

Pobjeda na izborima je uvijek moguća, ali se potrebno organizovati na racionalan i pametan način! Srpska proevrospka stranka svake godine izbacivala novog kandidata! To je iskaz slabašne političke kulture! U BiH su potrebni novi ljudi i nove politike! Jedno je kada ste menadžer stranke, drugo kada ste prezenter! U Srbiji da biste dobili predsjedničke izbore potrebno je dobiti minimum milion i po glasova! Ako ne bude kandidata koji će moći pobijediti Vučića na izborima, razmislit ću o kandidaturi! U situaciji smo nenormalne politike! Nikad se neću povući iz politike! Vrlo snažno stojim iza politike pomirenja!

Niko u regionalnim zemljama ne može voditi nacionalnu politiku ako ne vodi regionalnu politiku! U odnosu Dodika i Vučića nema velike iskrenosti! Dodiku nisam odgovorio na javno pismo, jer ga nisam htio demontirati! Prvom prilikom se okrenuo mojim rivalima kada su me pobijedili! Spočitao mi je da sam bio spreman da napravim reviziju mog odnosa prema genocidu koji se desio u Srebrenici! U politici pravite saveze s onima koji su vam na raspolaganju, da biste održali vlast! Srpski narod se brani od analiza bošnjačkih analitičara! Politika uvodi narod u začarani krug! Bošnjački političari reaguju neadekvatno na rečenice koje dolaze iz RS-a o otcjepljenju! Tako im daju veći podsticaj!

Pokušao sam nametnuti drugačiju politiku! Tako sam ja djelovao sa Josipovićem! Uvijek sam podržavao integritet BiH, braneći prava svih nacija i RS-a! Izričito sam protiv bilo kakve podjele BiH, jer to ugrožava ne samo Bošnjake, nego i Srbe i Hrvate! Ne mislim da je otcjepljenje moguće! Zastupam politika pomirenja! Mislim da smo mi svi jedan narod! Imamo pravo da se zovemo različito!

Od 2012. zaustavljen napredak Srbije i zato ne želim odustati od politike! Tražim regionlne saradnike! Srbija se izvinila za dešavanja tokom rata, a to bošnjačka javnost vrlo često zaboravlja. Dobijam utisak da mi ne želimo pomirenje! Srbija se zvanično izvinila u svojoj rezoluciji! Politika bez moralne snage nema nikakvu svrhu!

Bosanci vladaju Srbijom! Nabavka respiratora može biti jedan od najunosnijih poslova pogotovo za vrijeme krize! Njihova cijena sama po sebi skandalozna! Mnogi izlazili iz nabavki respiratora, jer vrlo često izrode afere i skandale! Ispočetka su to bili respiratori, a sada su vakcine! Ako ništa, korona nas može ujediniti, ako nas neka ranija vremena nisu! Vlast izgubila kredibilitet u čitavom regionu!

Moćni mačo političari na početku negirali opasnost od korone! Njihov politički refleks nema previše dodira sa inteligencijom! Globalna politika se nije nosila sa koronom onako kako je trebalo, a korona je ukazala na probleme u globalnim institucijama! Nije bilo koordinacije i razmjene podataka! Da je bilo toga došli bismo ranije do vakcine!

Države se ponašaju kao pojedinci! Države imaju faze regresije koje nas vode u katastrofu! Treba davati nagrade ljudima koji preveniraju rat i ukazuju na žarišta konflikata, a isto je potrebno uraditi i za ljude koji sprječavaju eksplozije pandemija”, kazao je između ostalog Tadić.

Pogledajte snimak cijelog gostovanja.

Opasna prepucavanja u Predsjedništvu BiH: Željko Komšić žurno reagovao na izjavu Milorada Dodika da “treba ubrzati miran razlaz u BiH”

Bakir Izetbegović na televiziji uživo poručio Čoviću i Dodiku: “Nikada se RS neće odcijepiti, a Herceg-Bosnu više ni HDZ ne spominje!”