Boris Tadić žestoko reagovao zbog Aleksandra Vučića: “Srbija potpuno ponižena država”

Nekadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da ono što je Aleksandar Vučić iznio o ucjenama koje su upućene Srbiji kako bi prihvatila evropski plan za Kosovo, govori o tome da je tokom ove vlasti Srbija potpuno ponižena država.

„Vučić se deceniju hvali kako je Srbija u vrijeme njegove vlasti poštovana država, koju više niko ne može da ponižava i ucjenjuje.

Ono što je sada iznio o ucjenama koje su upućene Srbiji jasno govori o tome da je tokom ove vlasti Srbija potpuno ponižena država“, napisao je Tadić na Twitteru dok je trajalo obraćanje Vučića javnosti.

Vučić je u obraćanju javnosti rekao šta mu je poručila zapadna petorka, odnosno koje su posljedice po Srbiju ukoliko ne prihvati njemačko-francuski prijedlog, odnosno evropski plan za Kosovo.

On je istakao da je taj plan postao novi pregovarački okvir, iako to još uvijek nije saopšteno.

„Plašim se da niko nije htio da govori o okolnostima i onim sa čim se Srbija suočava. Uvijek je lako da pronađete bezbroj zamjerki, a u ovom papiru nije lako pronaći bilo šta sa čime bismo bili oduševljeni, naprotiv“, rekao je Vučić.

„Oni su došli da nam predoče svoj plan i onim što su oni stavili na ovaj papir, bez ikakve krivice Srbije. Ništa nismo uradili nikome.

Oni su došli i pokazali plan, a zatim su 13. decembra sve zemlje članice prihvatile taj plan i pet zemalja koje nisu priznale nezavisnost“, rekao je Vučić.

Vučić je ocijenio da su promijenjene geopolitičke okolnosti i da je „velika nervoza“ – prenosi Nova.rs.

Koje su posljedice neprihvatanja plana

„Došla je ‘petroka’, predstavnici EU, Njemačke, Francuske, Italije i SAD i na tom sastanku druga rečenica koja mi je saopštena je ‘morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da on mora biti prihvaćen suočićemo se sa prekidom procesa evropskih integracija, povlačenjem investicija, sveobuhvatnim merama u političkom i ekonomskom smislu koja će nanijeti veliku štetu Srbiji'“, rekao je Vučić.

„Da li sam mogao da kažem, u jednom trenutku da izađu napolje, mogao sam, ali hoću da ljudi znaju koje su posljedice. Bilo bi pitanje kada bi nam bio ukinut bezvizni režim sa EU. Drugo bi bilo povlačenje investicija“, dodao je Vučić.

On je ocijenio da ne postoje gore sankcije od povlačenja investicija i dodao je da mu je to „tri puta rečeno direktno u lice“.

„Ili ćemo sa druge strane da kažemo da prihvatmao sve odmah, što znači i Kosovo u UN, ja sam za onaj put kompromisa, koliko je moguće boriti se i gurati“, dodao je on.

„Jasno sam rekao šta je neprihvatljivo za Srbiju“

Predsjednik Srbije je naveo kako je na tom sastanku „jasno rekao šta je za Srbiju neprihvatljivo“.

„Ja rekao šta može i šta ne može. Srbija mora da nastavi evropskim putem, a da budemo izolovani kao predsjednik ne bih pristao da na takav način vodim zemlju“, rekao je Vučić.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.