Borjana Krišto se oglasila nakon sastanka s “Osmorkom” u Sarajevu: “Želim reći da sam zadovoljna današnjim sastankom i konstruktivnošću”

U centralni SDP-a danas je održan sastanak na kojem su prisustvovali predstavnici osam političkih partija koje su predstavile njihov zajednički dokument o programskim načelima Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH, koji je, kako je rečeno po okončanju sastanka – usaglašen.

Podsjetit ćemo, kolokvijalno nazvane Osmorka, stranke članice ove grupacije su ranije potpisale sporazum o formiranju većina na svim nivoima vlasti te su na jučerašnjem sastanku usuglasile tekst programskih načela kao temelj koalicijskog sporazuma.

Nakon toga su saopćile da će sporazum ponuditi i drugim strankama, potencijalnim koalicionim partnerima, prvenstveno HDZ-u.

Tako je danas u centralni SDP-a u Sarajevu održan sastanak, a SDP-ov zvaničnik Nerin Dizdar se po okončanju sastanka obratio medijima i kazao da je tekst programskih ciljeva usaglašen.

“Današnji sastanak smo okončali uspješno, gotovo da smo usaglasili teskt programskih ciljeva i načela.

Ostali su neki tehnički detalji, koje ćemo kasnije ‘popeglati’, ali možemo reći da smo danas postigli sporazum i manje-više usvojili cjelovit tekst”, saopćio je Dizdar.

Također, medijima se, ispred HDZ-a, obratila Borjana Krišto i potvrdila da je usaglašen tekst za mandatno razdoblje za period 2022. – 2026. godina.

“Zadovoljna sam današnjim radom sastanka, dobar dio je usaglašen, ostali su neki tehnički detalji, to ćemo kada dobijemo ovo što smo danas dogovorili – korigovati između nas”, kazala je Krišto.

Borjana Krišto koja je predvodila HDZ BiH na današnjim pregovorima kazala je da su danas pokušali usaglasiti načela i principe za uspostavu i funkcionisanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH.

“Za mandatni period 2022-2026. na principima i načelima u skladu s Ustavnim nadležnostima u zavisnosti o kakvim se nivoima vlasti radi.

Te principe i načela mi smo usaglašavali na način prethodnog sastanka na kojem su sjedili predsjednici političkih stranaka, koalicija i dogovorili osnove za funkcionisanje vlasti, a to su evropske i NATO integracije, politička i pravna stabilnost i socio-ekonomske reforme.

Još jednom želim reći da sam zadovoljna današnjim radom sastanka i konstruktivnošću da smo dobar dio toga usaglasili.

Nešto je ostalo na nekakvim tehničkim nivoima i detaljima naziva itd. i to ćemo kada dobijemo ovo danas što smo zapravo korigovali i pokušati između nas dogovoriti i ja se nadam da ćemo time znati gdje smo i šta smo što se tiče programskih načela”, istakla je Krišto.

Na pitanje novinara da li se tokom sastanka diskutovalo o mogućoj koaliciji sa Demokratskom frontom, navedeno je da o tome razgovora nije bilo.

Sastanku su iz HDZ-a prisustvovali i Marinko Čavara i Vjekoslav Bevanda.

Čović je u međuvremenu Žepču govorio o Demokratskoj fronti.

O tome čitajte OVDJE.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.