Borjana Krišto skandalozno: “Živimo u Bosni i Hercegovini kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda”

Kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto uputila je skandaloznu poruku tokom svog obraćanja u Jajcu.

Nazvala je BiH “državnom zajednicom” te poručila da to nije država za koju su se borili “hrvatski borci”.

Krišto se obratila povodom godišnjice oslobođenja Jajca u posljednjem ratu tokom akcije “Maestral”. Izjavila je da je to dan kada se na tvrđavi Hrvoja Vukčića Hrvatinića zavijorila zastava hrvatskog naroda.

“To je trenutak slobode hrvatskog naroda koji je obilježen odlučnošću hrvatskog borca. Žrtva koja je utkana u slobodu ovog grada, Bosne i Hercegovine, njenih građana. Mnoge zastave, koje se danas vijore, simboliziraju pobjedu nad svima koji su stradali. Mislili su da će snagom i silom okupirati ovaj prostor i ognjišta.

Nisu računali na hrabrost hrvatskog borca. Nisu računali na ljubav prema rodu i domovini”, naglasila je Krišto.

Prema njenim riječima, za nadati se da će oduprijeti svim izazovima koji su pred hrvatskim narodom. Za nju se nameće pitanje da li je danas Bosna i Hercegovina zemlja za koju su se borili hrvatski borci.

“Da li je to pravna i demokratska država? Znamo odgovore”, dodaje.

Potom je Bosnu i Hercegovinu nazvala onako kako je i naziva član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik (SNSD), a što ona nije, državnom zajednicom. Pozvala je na izmjene Izbornog zakona, kojima će se omogućiti da isključivo Hrvati biraju svoje političke predstavnike.

“Živimo u Bosni i Hercegovini kao državnoj zajednici tri konstitutivna naroda. Imamo nepravednu ustrojenu državu. Bosna i Hercegovina je i naša domovina, hrvatskog naroda.

Samo takva može imati opstojnost, sigurnost, kako unutar svog teritorija, tako i u Evropskoj uniji.

Izborni zakon se mora promijentii u skladu s odlukom Ustavnog suda o legitimnom političkom predstavljanju”, zaključila je Krišto i pozvala na “zajedništvo”.

U Jajcu su se obratili i predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara (HDZ) i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović – prenosi Klix.

Pogledajte šta je poručila Krišto.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.