Bosanac Almir Džakulić prodao auto za 2.500 eura, pokrenuo biznis – danas obrće milione

Almir Džakulić je prije nepune dvije decenije iz rodnog Cazina otišao u Austriju. Danas je uspješan biznismen, vlasnik respektabilne transportne firme čiji je godišnji promet po nekoliko miliona eura. Radeći u lageru na istovaru i pretovaru robe, shvatio je da ne želi više raditi za druge, te odlučuje otkupiti kamione i biti „sam svoj gazda“. Tako je 2009. godine osnovao firmu A.L.F.A. Transporte.

–U Cazinu sam prodao svoje auto za 2.500 eura i sa suprugom i djetetom došao u Austriju. Od te pozicije do ugleda kojeg sada uživam, prošao sam mnogo toga.

Sjećam se da smo na početku spavali na podu, kasnije sam se i razbolio, doživio i tešku povredu na radu, ali nikada nisam pomislio da odustanem. Danas uživam ugled o kojem sam nekada sanjao – započeo je svoju priču.

Kako je napornim radom, trudom i uz mnoga odricanja postao to što jeste, ukratko je opIsao.

–Kad sam došao, prvo sam sa ocem radio građevinske poslove, ali su mi ambicije bile velike. Kroz rad sam shvatio da keramika koju postavljamo nije dobro plaćena koliko bi mogao zaraditi radeći na restauraciji, te sam upisao Akademiju i nastavio raditi da bih prehranio porodicu – objašnjava, piše Senzor.

Akademiju je uspješno završio i savladao tehnike restauracije, te dobio prvi posao.

–Po završetku Akademije, dobio sam posao da restauriram stari hotel u Austriji. Obišao sam hotel i utvrdili smo da je star preko 1.000 godina. Okupio sam tim i trebali smo početi raditi na restauraciji. Međutim, desi se nesretan slučaj, kada je usljed starosti, greda hotela pukla, a ja sam ostao zatrpan – prisjeća se.

Ustanovili su mu teške povrede i lomove, čak je devet mjeseci bio hospitalizovan.

–Po izlasku iz bolnice, socijala koje sam dobijao nije bila dovoljna za život i na svoju odgovornost sam od ljekara tražio da mi prekine bolovanje i preporuči najjače analgetike, kako bih nastavio da radim. Tada sam našao posao u lageru i tu sam odlučio da će mi život ići u drugom smijeru – ukratko opisuje.

Radeći u lageru na istovaru i pretovaru robe, shvatio je da ne želi više raditi za druge, te odlučuje otkupiti kamione i biti „sam svoj gazda“. Tako je 2009. godine osnovao firmu A.L.F.A. Transporte.

–Prva tri kamiona sam kupio na kredit.

Sjećam se da prvu godinu nisam uspio zaraditi ništa, ali me to nije pokolebalo. Usljed velikog nivoa stresa i teškog posla završio sam u bolnici gdje su mi preporučili hitnu operaciju želuca koju sam odbio kako bih mogao disponirati utovare.

Posao se kasnije širio, zaposlio sam radnike, otplatio kredite, te kupio nove kamione i opremu.

U međuvremenu sam sa suprugom dobio još troje djece, kupio kuću i posvetio se administrativnom dijelu posla – ukratko nam je opisao svoj poslovni put.

Danas je ALFA Transporte partner sa svim kompanijama i logističkim špedicijama iz cijelog Salzburga i okoline i bavi se transportnim rješenjima za njih širom svijeta.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.