Bosanac iz njemačkog Bundestaga Adis Ahmetović ozbiljno upozorava: “Hoće li država BiH opstati ili ne odlučiti će ovi izbori!”

Parlamentarna grupa SPD-a, Zelenih i Liberala već sedmicama intenzivno radi na pripremi teksta rezolucije Bundestaga o BiH, kazao je zastupnik Adis Ahmetović.

On očekuje da rezolucija do kraja mjeseca bude usaglašena, a u junu i usvojena u Parlamentu Njemačke, te da i parlamenti drugih zemalja usvoje slične dokumente.

Različita mišljenja o dijelovima sadržaja ovog dokumenta legitimna su i dobra, kaže Ahmetović, jer njemačka demokratija je živa, a dokument je važan jer se radi o prvoj rezoluciji posvećenoj BiH iz parlamenta jedne velike države.

– Rezolucija će biti jasna: Nema diskusije o teritorijalnom integritetu BiH! Mi kažemo jasno da će se izbori održati u oktobru, a to je poručio i visoki predstavnik Kristijan Šmit.

Tražimo da BiH bude demokratska i građanska država u budućnosti, jer samo u takvoj državi ne igra ulogu ko si, čiji si, odakle si, u šta vjeruješ, već u njoj svako ima šansu.

Kao i ja u Njemačkoj, gdje sam uspio ući u Bundestag jer su moj put odlučili samo kompetencije i rad za državu u kojoj živim. Važna tačka je da tražimo sankcije za političare koji rade na secesiji. Ako se traže imena to su Milorad Dodik i Dragan Čović – kaže Ahmetović za Avaz.

BiH ima mnogo prijatelja u Evropi

BiH ima mnogo prijatelja u Evropi a njeni najveći prijatelji su u Njemačkoj, kaže mladi njemački parlamentarac, koji nikada nije vidio tako veliku podršku Bosni iz njemačke vlade i parlamenta.

Konkretni rezultati takve politike, dodaje, mogu se vidjeti ako se uporedi atmosfera u BiH prije izbora za Bundestag.

Tada se pričalo o ratu, secesiji, izbornom zakonu koji će dodatno podijeliti državu, a danas su takve diskusije sve rijeđe.

– Secesije neće biti! Može Milanović (predsjednik Hrvatske, op.a.) pričati šta hoće, ali to nije moguće.

Njemačka radi na tome da se BiH približi EU, da dobije status kandidata, a veći angažman će biti i na priključenju BiH NATO-u.

Mi o tome sami ne odlučujemo, ali bitno je da startamo, da kao prijatelji BiH radimo i u internacionalnim okvirima, da BiH u EU, NATO-u i UN-u ima velikog prijatelja. BiH ima i dosta neprijatelja i mi Nijemci moramo biti dio alijanse za BiH zajedno sa svim ostalim državama – ističe Ahmetović.

U poruci građanima BiH on naglašava značaj predstojećih izbora, koje smatra ključnim za budućnost države.

– Ovi izbori će odlučiti hoće li država opstati ili ne. To možda zvuči dramatično, ali jasno poručujem da BiH ima puno prijatelja u državi i u internacionalnim okvirima, ali istovremeno ima i dosta neprijatelja.

Zato je važan demokratski signal, mnogo ljudi u BiH i dijaspori mora izaći na izbore.

Zbog toga mobiliziramo i motiviramo sve da se registruju i glasaju za demokratsku opciju.

Samo demokratska i građanska opcija može dobiti najveću podršku od SAD, Njemačke, Francuske, Velike Britanije … – poručuje Ahmetović.

Jačanje EUFOR-a

Različita su mišljenja o slanju njemačkih vojnika kao pojačanja EUFOR-u, a Ahmetović je to najavio prije pola godine.

– Ministrica vanjskih poslova Analena Berbok i ministrica za odbranu Kristina Labreht (Christine Lambrecht) rade na planu ojačavanja EUFOR-a.

To nije samo moja nego i pozicija Kristijana Šmita. I za to postoji velika podrška parlamenta. Za to se borimo šest mjeseci i nadam se da ćemo sljedećeg mjeseca imati dobru poruku da smo u tome uspjeli – kaže Ahmetović.

Isti način

Komentirajući zahtjeve da se na isti način tretira i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, Ahmetović kaže da on reagira na aktivnosti političara koji rade na cijepanju države, krše Dejtonski sporazum i ne slušaju upozorenja visokog predstavnika da secesija RS i stvaranje trećeg entiteta nisu mogući.

– Ako neki treći ili četvrti bude radio na isti način, i on će dobiti jasan odgovor – pojašnjava Ahmetović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.