Bosanac je novac zaradio u Švicarskoj, a onda je oduševio javnost u domovini i dijaspori svojim potezom!

Samir Vilić je sa suprugom Lejlom, rođenom u Sloveniji, u Podastinju kod Kiseljaka, a novcem zarađenim u Švicarskoj, realizirao višemilionsku investiciju – farmu za uzgoj romanovske ovce.

Matično stado uvezeno je iz Češke, a cilj mu je u potpunosti zaokružiti proces proizvodnje hrane i povećati uzgoj – prenosi Federalna.ba.

Osam godina nakon što je prvo matično stado ovaca, koje znalci nazivaju carskim i koje dva puta godišnje ojagnje i po šestoro janjadi, iz Češke stiglo nadomak Kiseljaka, farmu je obišla i vrsna uzgajivačica Michaela Kvis, u čijoj je zemlji uzgoj ozbiljna naučna disciplina:

“U Češkoj ovce imaju matičnu knjigu i pedigre, mi radimo ultrazvuk, vaganje četiri puta, DNK kontrole roditelja, mi radimo da svaka generacija bude bolja.

Za nas je vrlo važno da buduće generacije bude veća i plodnija, da bude više jagnjadim da bude viši prirast“.

Za uspjeh u uzgoju ovaca donedavno neuobičajenih za ove prostore najbitnija je, kažu, ljubav prema životinjama i želja za učenjem. Nedžad Babić, se nakon niza različitih poslova koje je radio, pronašao na farmi sa ovcama.

Hrani ih obrocima pripremljenim po pažljivo biranom receptu – i odaje nam tajnu da su manje zahtjevne od domaćih pramenki:

„Za onom moraš skakati, ona ne može na jednom mjestu. Danas ćeš prijeći sto kilometara, a ovdje si na jednom mjestu. Nahraniš ih izjutra.

Ako imaš janjenje – ovca se ojanjila, odvoji ih u boks. Lakše je s ovim ovcama raditi“.

Kvis ističe kako je farma radi vrlo dobro.

“Mi pratimo i krvne linije, imamo namodernije softvere – nije ovo jednostavno, ali ako ima ljubavi, a kod nas ima ljubavi, to će sigurno da uspije. Kad ova farma postigne sve svoje kapacitete, cilj je da se negdje u okolini Kiseljaka napravi još jedna farma, ali većeg kapaciteta – mi se nadamo da ćemo da proširimo proizvodnju“, kaže Vilić.

ČITAJTE I OVO: Dobre vijesti za bh. dijasporu su pristigle, nova ruta iz Tuzle: Pogledajte gdje možete letjeti od aprila ove godine

I dok Samir i Lejla planiraju proširenje uzgoja, ali i potpuno zaokruženje procesa prizvodnje hrane, nadaju se da će i država konačno shvatiti važnost uzgojnog procesa. Kako je istakla i njihova gošća, nelogično je da Bosna i Hercegovina u, kojoj se ovca romanov uzgaja duže nego u Srbiji, još nema matičnu knjigu, a bez nje, znaju to stručnjaci, proces uzgoja nije konačan.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.