Bosanac se javio iz Švedske i šokirao otkrićem o cijenama: U Bosni i Hercegovini je skuplji maslac nego tamo!

Iako su turisti iz zapadnih zemalja često fascinirani cijenama u BiH u odnosu na njihovu državu, ipak neke stvari su u tim zemljama jeftinije nego ovdje. Svakako da cijene u ugostiteljskim objektima i smještaj jesu daleko jeftiniji, nego u bilo kojoj razvijenoj zemlji, ali osnovne životne namirnice su često skuplje u BiH.

Diferencirana stopa PDV-a

Jedan od razloga je, vjerovatno, i to što u pojedinim zemljama postoji i diferencirana stopa PDV-a, pa se na osnovne životne namirnice i ne naplaćuje porez ili sa manjim stopama.

Čitatelj “Avaza“ iz Švedske nam je poslao cijene maslaca iz jednog tržnog centra u toj zemlji te smo ga uporedili s cijenama u BiH i uočili da je cijena u Švedskoj mnogo niža.

Tako 400 grama maslaca u Švedskoj možete kupiti za 38.85 kruna, što je oko 6,5 KM. Pola kilograma maslaca drugog proizvođača iznosi 39,85 kruna ili oko 6,7 KM.

Velika razlika

U jednom tržnom centru u BiH 250 grama maslaca najpoznatijeg proizvođača košta 8,25 KM, a cijene 200 grama se kreću oko 6,5 KM. Najjeftiniji maslac od 200 grama koji možete pronaći, a riječ je o manje poznatom proizvođaču, košta 5 KM.

Tako za 400 grama morate izdvojiti minimalno 10 KM u BiH, a u Švedskoj 6,5 KM.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.