Bosanci u Velikoj Britaniji oduševljavaju: Magistrica bosanskog jezika Amela Isanović fascinirala prisutne

Engleski Hertfordshire bio je domaćin 25. jubilarnim susretima bosanskih škola u Velikoj Britaniji, održanim 8. juna pod okriljem organizacije Bosnia UK Network. Ovaj značajan događaj okupio je bosanske škole iz različitih dijelova zemlje, uključujući škole iz Hertfordshirea, Coventrya, Derbyja, Londona (Victoria) i Birminghama, ali i više od 300 Bosanaca i Hercegovaca. 

Magistrica bosanskog jezika i autorica knjiga koje promovišu bosansku tradiciju Amela Isanović, je u sklopu obilježavanja jubileja održala i radionicu “Učimo? Ma ne igramo se!”u Birminghamu kroz koju je predstavila kreativne tehnike za učenje bosanskoga jezika, i razvoj govora, te predstavila knjigu za djecu ”Dedo vam priča: Priče o Bosni”.

Ovom prilikom su se u višesatnoj zabavnoj aktivnosti djeca upoznala s nekim velikanima bosanske proålosti, u timovi s roditeljima takmičila i osvajala simbolične nagrade. Razigrana atmosfera podstakla je učenje o bosanskoj historije, ali i učenje novih riječi i saradničkog odnosa. 

Anes Cerić i Emir Bolić su u ime bosanske škole Birmingham i BH UK Networka poželjeli dobrodošlicu okupljenim roditeljima i djeci, te primili dar biblioteci i kući u vidu knjiga i ručno tkane zidne dekoracije s motivom bosanskog stećka kojeg je gošća poklonila Bosanskoj kući. 

Jedna od učesnica radionice, Lejla Halilović je podijelila i svoje utiske:

 „Iskreno, najiskrenije, da iskrenije ne može, uživali smo. Nisam mogla vjerovati da je smo ostali ovako dugi i da je tako brzo prošlo.

Djeca i ja smo zaista oduševljeni, uživali smo u svakoj priči, savjetu, igri i zaista ne mogu a da ne kažem da je puno više od očekivanog.

Korisno i kreativno nedjeljno popodne uz mnogo naučenog gradiva koje trebamo i moramo primijeniti kako bismo kvalitetnije provodili vrijeme s djecom.“ 

Ovaj jubilej je pokazao da ovakve aktivnosti, susreti i radionice, nisu samo prilika za prikazivanje talenata djece, već i za jačanje zajedništva i međusobne podrške među bosanskim iseljenicima u Velikoj Britaniji.

Organizatori su se pobrinuli da svaki aspekt programa bude ispunjen ljubavlju prema Bosni i Hercegovini, čime su dodatno inspirisali prisutne.

25. jubilarni susreti bosanskih škola u Velikoj Britaniji uspješno su pokazali da je očuvanje jezika i kulture ključni element identiteta, posebno za nove generacije.

Uz nadahnjujuće nastupe i toplu zajednicu, ovi događaji ostavili se neizbrisiv trag u srcima svih prisutnih, potvrđujući da će Bosna i Hercegovina uvijek živjeti u srcima svojih građana, gdje god se nalazili.

BH UK Network 

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.