Bosanka Anja Kresojević oduševila i u Americi i u Švedskoj: “Svojoj domovini Bosni i Hercegovini želim doprinijeti na bilo kakav način”

Kada se zaustavi djetinjstvo, kada nestane dvorišta u kojem su nicale kućice za bebe na dekama i ponjavama, kada se ne smiješ ni okrenuti za onim što su tvoji roditelji čuvali za tebe kada narasteš, onda pomisliš da nebo iznad tebe nestaje, da se zemlja otvara i da krade Plivu, onako modroplavu, lijepu, vanvremensku… Tako je mislila Anja Kresojević kada je sa svojim roditeljima i sestrom u ratnom bosanskom vihoru morala pobjeći iz Jajca.

Piše: Azemina Smailbegović Mulahuseinović

Jajce, grad bosanskih kraljeva, Ljepotan i danas joj je ostao u srcu, pa se njemu vraća iznova svake godine i sanja o tome kako će jednog dana sa svojom porodicom u njega ponovo zaposve doći.

Ali, zgrabila je i Anju kao što na stotine hiljada drugih izbjeglica sudbina prognanika sa lijepom kućom i prozorima kroz koje se ne može vidjeti “s one strane Plive”…

Anja, rođena borkinja je sa sedam godina sa svojim najbližim se našla u Lundu u Švedskoj koja joj je postala druga domovina. Imala je sve, a sve je nemala.

Ipak Anja kaže: “Zahvalna sam Švedskoj, mojoj drugoj domovini, što nas je primila i dala mogućnost da se mogu obrazovati i živjeti u njoj.

Međutim, moja razmišljanja su me uvijek vodila ka Bosni”, kaže ona.

Kako su godine odmicale Anja je mnogo radila na na svojoj karijeri, pa je u Americi završila fakultet, tamo se udala i rodila prelijepe bliznakinje.

“U Sjedinjenim Američkim Državama sam radila u bankarstvu i bila sam politički aktivna radeći na raznim kampanjama za kandidate iz Demokratske stranke”, dodaje ona.

Anja danas obnaša funkciju državne službenice u Kraljevini Švedskoj i također je politički aktivna na lokanom nivou Socialdemokrata Švedske.

“Zajedno sa Ahmedom Husagićem i Aldenom Pervanom sam dio Uprave Pokret Snaga Domovini i bitno mi je da što više doprinesem svojoj domovini Bosni i Hercegovini na bilo kakav način.

Osjećam da imam tu obavezu prema državi Bosni i Hercegovini i svom narodu, Bosancima i Hercegovcima”, priča svoju priču Anja za Bhdijaspora.net.

Ona ističe da je dio te “zaboravljene generacije” koji su bili mali kada su morali napustiti Bosnu.

“Sada je ta generacija jedna obrazovana i uspješna generacija Bosanaca i Hercegovaca koji su rasuti po cijelom svijetu. Imamo znanje i kontakte i indirektno smo prestavnici Bosne i Hercegovine gdje god živimo u svijetu. Zapravo, ta generacija može da bude katalizator ekonomskih i političkih promjena u našoj domovini”, ističe ona.

Govoreći o aktualnoj političkoj sceni u BiH ona kaže: “Za mene je ohrabrujuće da smo dobili zeleno svijeto za pregovore za EU jer nam to daje mogućnost za boljitak, te stimuliše mlade iz dijaspore za povratak, izlazak na izbore i naravno poslavne kontakte sa domovinom. Ovo je sada naša prilika da se uključimo i budemo dio te promjene.”

Kako su godine prolazile Anja se sve više osjećala Bosankom, jer, kako kaže, nigdje drugo se nije osjećala kao što se osjeća kad dođe u svoje Jajce i u svoju Bosnu.

“Cilj mi je da se jednog dana vratim u moju domovinu!”, izričita je!

O uticaju dijaspore na političku klimu u Bosni i Hercegovini Anja kaže: “Moramo što više educirati našu dijasporu o političkom sistemu Bosne i Hercegovine, jer mnogi ne razumiju da baš oni mogu da utiču na taj politički sistem iz zemalja gdje žive.

Vidimo i u zadnjih par godina da je Bosna postala turistički bum i vjerujem da će što više mladih iz dijaspore otkriti ljepote Bosne i Hercegovine i zatim stvoriti interesovanje za domovinu i investiranje u nju.

“Krajem januara sam bila u posjeti Parlamentu EU i EU komisiji u Briselu sa delegacijom žena Socijaldemokrata Švedske. Mene je jako interesovalo kako radi nova vlada BiH kada je riječ o ulasku naše zemlje u EU i još tada sam dobila odgovor u Briselu da su napravljeni veliki koraci, ali i da je sve do nas i kakvu budućnost želimo da gradimo za Bosnu i Hercegovinu. Meni je rečeno da je Bosni i Hercegovini mjesto u EU.

Ja sam veoma optimistična da naša dijaspora sa ekonomskim i političkim ulaganjem može da ubrza taj proces ka EU”, govori Anja o svom lobiranju za našu Bosnu.

I za kraj našeg razgovora, ona kaže:

“Godinama gledamo katastrofalno političko stanje u BiH, ali imam nadu da će se u narednim godinama, ako budemo uporni, moći kolektivno ocijeniti kao bosanskohercegovačko društvo koje pripada evropskoj familiji i NATO savezu.”

“Vrijeme koje smo čekali svih ovih godina je upravo sada! “, zaključuje na kraju ova optimistična i veoma osviještena mlada žena koja na svakom koraku i u svakom dijelu svjeta gdje se nalazi i lobira i bori za boljitak naše Bosne i Hercegovine.

Slušajući je razmišljala sam na kraju da li će njene blizanke ovog ljeta na pitomoj obali Plive napraviti kućicu za Barbiku i pozvati svoju mamu da s njima završi svoju igru iz djetinjstva dok ona razmišlja kako može pomoći da u Bosnu dođe što više glasova iz dijaspore za ovogodišnje lokalne izbore odakle i počinje politička bitka.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.