Bosanka – najmlađa pilotkinja u historiji BiH: Tri mjeseca rasputa sam živjela na aerodromu i svakodnevno letjela

Ako biste nekada zavirili na Instagram profil Marije Nović, 17-godišnje djevojke iz Dervente, možd biste ostali u čudu.

Iako je veoma mlada, Marija je vidjela gotovo pola svijeta i to iz pilotske kabine. Naime, Marija je najmlađi pilot u historiji generalne avijacije u Bosni i Hercegovini.

S 14 godina rodila joj se želja da postane kontrolor letova, a nedugo zatim shvatila je kako je posao pilota njena najveća ljubav. S nepunih 17 stekla je pravo da pohađa praktičnu obuku letenja, a njen instruktor je nakon prvog leta shvatio da je rođena za taj posao.

“Praktičnu obuku sam pohađala u Subotici. Bilo nas je sedam u klasi a ja sam bila jedina djevojka. Imali smo više instruktora, moj instriktor je bio Arpad Dudaš, inače vojni pilot i licencirani istruktor. Period obuke nije lak. Zahtijevao je rano ustajanje i već u pet ujutru guramo avione iz hangara na pistu, obavljamo prateće obaveze, točimo gorivo, provjeravamo vremenske uslove”, prisjeća se Marija u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

“Vrlo brzo su instuktori dali svoje procjene o našoj sposobnosti. Moj istruktor je prepoznao moj talenat i to nije krio. Uslijedilo je ubrzo i prvo laširanje – prvi samostalan let. Bila sam favorit u klasi. Tri mjeseca rasputa sam živjela na aerodromu i svakodnevno letjela. Učili smo kako da se izvaditi iz kovitla u slučaju da dođe do toga. Kako da prizemimo avion kod otkazivanja motora i kako da pronađemo najpogodnije mjesto za slijetanje.

Momenat kada sam odlučila da želim da to bude moj poziv je na letu za Valjevo. Letjela sam iz Subotice za Valjevo i kada sam ušla područje kontrole kontrolnog tornja Surčin na radio-vezi su se javljali piloti iz ostalih aviona.

Tada sam shvatila koliko je ljepše biti u vazduhu među odabranima ali i shvatila koliko je težak posao kontrole letenja koja istovremeno komunicira sa nas toliko. Moram reći da mi je posebno zadovoljstvo i nadu dao momenat kada sam čula da se javila žena pilot koja upravlja velikim putničkim avionom i govori svoju poziciju a u kontroli letenja joj odgovara takođe žena. Bila mi je čast biti na nebu! To je bio presudan momenat!”, priča nam Marija.

Iako je vrlo mlada, već je dosta vremena “provela na nebu”, a imala je priliku upravljati Cessna 150, Cessna 172 i Piper 38 tipovima aviona.

“Do sada imam 55 sati leta. Polaganje za PPL licencu sam imala početkom oktobra, tako da sam sa svojih 17 godina zvanično postala pilot privatnih aviona sa međunarodnom dozvolom”, dodaje Marija.

Kako kaže, njeni planovi u 2022. godini su veliki.

“U ovoj godini planiram da napravim 150 sati letenja. Tokom sljedećeg raspusta, kada napunim 18 godina, ću upisti teorijsku obuku ATPL u trajanju od oko 750 sati u Mađarskoj i nastaviti obuku za komercijalnog pilota (za velike putničke avione).

Malo se već pripremam za to pošto je sva obuka kao i ispiti na engleskom jeziku. Kada počne sljedeća školska godina paralelno ću ići u 4. godinu Vazduhoplovne akademije i prvu godinu Saobraćajnog fakulteta, vazduhoplovni smjer.

Takođe, planiram upisati i dalje školovanje na Vazduhoplovnoj akademiji-Visoka škola za strukovne studije, smijer kontrola leta. Cilj je da do svoje 21. godine kada je to i zakonom dozvoljeno mogu početi da radim kao pilot komercijalnih letova”, poručila je Marija na kraju.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.