Bosanka Šejla Hadžić oduševila sjajnim uspjehom u Minhenu: Bh. dijaspora itekako može da bude ponosna!

Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, putem društvenih mreža promoviše priče o Bosancima i Hercegovcima koji nižu uspjehe širom svijeta.

Ovaj put donosi priču o Šejli Hadžić koja predstavlja budućnost bosanskohercegovačkih istraživača u inostranstvu.

“Čestitamo Tuzlanki Šejli Hadžić na odbrani doktorata na Ludwig-Maximilians-Universität München u sklopu ATLAS-a, jednog od najskupljih i naučno najznačajnijih eksperimenata u svijetu.

Naslov disertacije u prevodu: “Proizvodnja i performanse modula silicijumskih piksela sa planarnim senzorima za nadogradnju ATLAS ITk”

ATLAS je najveći eksperiment sa detektorom čestica opšte namjene na Velikom hadronskom sudaraču (LHC), akceleratoru čestica u CERN-u (Evropska organizacija za nuklearna istraživanja) u Švajcarskoj.

Eksperiment je osmišljen tako da iskoristi neviđenu energiju dostupnu na LHC-u i promatra fenomene koji uključuju vrlo masivne čestice koje nisu bile vidljive korištenjem ranijih akceleratora niže energije.

Šejla je završila Gimnaziju “Meša Selimović” u Tuzli i studirala fiziku na Prirodno-matematički fakultet Tuzla na Univerzitet u Tuzli – University of Tuzla prije nego što je krenula na put u Minhen.

Tamo je završila master studije na LMU prije nego što je stekla punu stipendiju za doktorat, na istoj ustanovi.

“U protekle tri godine naučila sam mnogo, ne samo u kontekstu istraživanja, nego što je najvažnije koliko je život nepredvidljiv.

Zbog pandemije koja je obilježila početak mog doktorata, postala sam svjesna koliko je teško sve planirati u životu i da na bilo kojem putu kojim krenemo ne smijemo zaboraviti da brinemo o svom zdravlju i uvijek cijenimo svoje drage.

Osvrćući se na protekle tri godine, nekako se ne sjećam svih teških i stresnih trenutaka sa kojima sam se suočila, već najviše koliko su mi nedostajali roditelji i poželjela sam da im u starosti mogu biti blizu,” kaže Šejla.

Čestitamo Šejla na velikom uspjehu. Ponosni smo na tebe!

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.