Bosanska pamet: Mladi Bosanac svojim umom oduševio je Italijane, Nijemce i Slovence, budući je fizičar svjetske klase!

Edhem Čustović, Tuzlak koji živi u Melbournu u Australiji gdje radi na renomiranom La Trobe univerzitetu, putem društvenih mreža promoviše priče o Bosancima i Hercegovcima koji nižu uspjehe širom svijeta. Ovaj put donosi priču o Armanu Korajacu koja predstavlja budućnost bosanskohercegovačkih istraživača u inostranstvu. U nastavku prenosimo šta je Edhem napisao o Armanu na Facebooku – javlja BHDijaspora.net.

Ovaj mladi Brčak, Arman Korajac, budući je fizičar svjetske klase, a uskoro će biti govornik 29 Marta na Bosnia & Herzegovina Futures Foundation konferenciji u svom rodnom gradu.

Imao sam zadovoljstvo upoznati ga prije nekoliko mjeseci u Brčkom i njegov intelekt je vrlo očigledan, ali njegov osmijeh, pozitivna energija i spremnost da pomogne drugima su izuzetne karakteristike.

Arman Korajac je mladi istraživač u oblasti teorijske fizike čestica i doktorant na Jožef Stefan Institutu, Univerzitetu u Ljubljani.

Odrastao je i školu završio u Brčkom. Nakon toga upisuje studij fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerzitet u Sarajevu. Za vrhunske rezultate tokom studija nagrađen je zlatnom značkom sarajevskog univerziteta.

Kao dobitnik DAAD stipendije upisuje master studij teorijske i matematičke fizike na Ludwig-Maximilians i Tehničkom univerzitetu u Minhenu.

Armanovo polje istraživanja je fizika elementarnih čestica.

Zajedno sa svojim saradnicima i saradnicama, Arman istražuje kako podaci sa velikih eksperimenata kao što je LHC (Large Hadron Collider) mogu pomoći u daljem razumijevanju strukture Standardnog Modela, i da li oni mogu nagovijestiti još neotkrivene sile ili čestice.

Od septembra, Arman postaje istraživač na italijanskom nacionalnom institutu za nuklearnu fiziku (INFN) u Pisi.

Dvadeset devetog marta imate priliku da slušate njega i druge talentovane govornike na Bosnia & Herzegovina Futures Foundation konferenciji u Domu Kulture”, naveo je Čustović.

Pogledajte objavu Čustovića.

 

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.