Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status za članstvo u EU

Šefovi vlada država članica Evropske unije na današnjem samitu su potvrdili preporuku Evropske komisije te su dodijelili Bosni i Hercegovini status kandidata na putu ka Evropskoj uniji.

Današnju sjednicu šefova vlada obilježile su brojne teme, uključujući rat u Ukrajini, dodatnu pomoć ovoj državi, energetsku krizu, ali i sigurnost i odbranu kojoj je posvećena velika pažnja unutar EU posljednjih nekoliko mjeseci.

Pored toga, ministri, ali i zvaničnici Evropske unije, razgovarali su i o preporuci Evropske komisije o dodjeli kandidatskog statusa BiH te su jednoglasno usvojili ovu odluku.

Da je Evropsko vijeće donijelo ovakvu odluku potvrdila je i zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko koja je pozdravila odluku zvaničnika EU – prenosi Klix.ba.

“Bosna i Hercegovina je službeno dobila status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Prateći preporuku Komisije iz listopada, čelnici država i vlada EU-a dodijelili su BiH kandidatski status tijekom samita Vijeća EU-a u Briselu.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Željana Zovko, ujedno i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove EP-a, Kluba zastupnika EPP-a i Izaslanstva EP-a za odnose s Kosovom i Bosnom i Hercegovinom, pozdravila je ovu historijsku odluku. Bosna i Hercegovina je 2003. godine postala potencijalni kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, a 2016. je podnijela zahtjev za kandidaturu”, saopćeno je na stranici europarlamentarke Željane Zovko.

Kao što je ranije naglašeno u preporuci od BiH je zatraženo da radi na reformama kao i na ispunjavanju ranije utvrđenih 14 prioriteta Evropske komisije koje je Bosna i Hercegovina dobila još 2019. godine.

“To uključuje mjere za jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala te upravljanje migracijama. Reformski prioriteti se uglavnom odnose na 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine”, navodi se u odluci Evropskog vijeća.

Dodjelom kandidatskog statusa, Bosna i Hercegovina pridružila se i drugim državama Zapadnog Balkana koje se nalaze u manje-više istoj poziciji kada je riječ o pregovorima za ulazak u Evropsku uniju.

Iako će ova odluka neminovno dovesti do poboljšanja imidža države u Briselu, pred Bosnom i Hercegovinom i dalje je ogroman put na ispunjavanju uslova i reformskim procesima koji predstavljaju preduslov za dalji napredak na putu ka EU.

“EU očekuje da se funkcionalna zakonodavna tijela i vlade brzo uspostave na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou kako bi se fokusirale na reforme na putu ka EU”, dalje se navodi u nacrtu dokumenta.

Uoči današnje sjednice, brojni evropski čelnici su istakli kako Bosna i Hercegovina zaslužuje kandidatski status EU.

“Zaista se nadam da će se na današnjem sastanku lideri složiti o dodjeli kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini .Ja snažno podržavam tu odluku. To bi bilo veoma važan korak za državu, na njenom putu za ispunjavanje reformi, ali i važan korak za cijelu regiju”, rekao je Borrell uoči sjednice.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.