Bosna i Hercegovina sa zvukom sirene pobjedila Bugarsku!

Juniorska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je počela Evropsko prvenstvo B divizije koje se igra u Rumuniji.

U 1. kolu bh. tim je u ludoj utakmici nakon produžetka pobijedio Bugarsku 90:89, a za pobjedu je naša selekcija zabila u posljednjoj sekundi – javlja Sportsport.ba.

Većim dijelom ovog meča igrala se izjednačena košarka, ali je bh. tim uspio ispustiti dobijenu utakmicu i morao je igrati produžetke gdje su na kraju uspjeli da slave.

Prvi period donosi pravu rezultatsku klackalicu. Nakon 10 minuta igre bilo je 18:18, da bi mladi košarkaši Bugarske poprilično pali u drugoj dionici.

Iskoristila je to selekcija BiH. Drugi period je dobijen s 18:9 i na odmor je bh. tim otišao s devet poena prednosti, 36:27.

Iako je selekcija Bosne i Hercegovine imala i plus 10 na otvaranju trećeg perioda, došlo je do velikog pada u igri i to Bugarska koristi i u jednom trenutku su i poveli.

Međutim, završnica trećeg perioda ponovo pripada izabranicima Slobodana Kecmana. Prednost se ponovo podigla na 10 razlike (62:52) što je bio rezultat nakon 30 minuta igre.

Padova u igri bilo je i od bh. tima. Dozvolili su Bugarima da se vrate u samom finišu, a zatim na 34 sekunde do kraja protivnički tim pogađa nevjerovatnu trojku uz dodatno bacanje i dolazi u vodstvo 77:76.

Do kraja su očekivano viđeni prekršaji. Trnka s linije slobodnih bacanja pogađa tri od tri u ključnim trenucima za 80:80. Bugari promašuju otvoren šut za pobjedu i meč odlazi u produžetke.

Bugari su imali pet poena prednosti u finišu produžetka. Činilo se kako je sve gotovo, ali se bh. tim vraća. Afan Trnka pogađa trojku, a zatim u posljednjoj sekundi sjajno asistira Ajdinu Bećiroviću koji pogađa za pobjedu 90:89.

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bio je Marko Buha s 23 poena, Afan Trnka je dodao 19, Mulić 14, Protić 13, a junak Bećirović 11 koševa.

Bh. selekcija sutra igra protiv Nizozemske, a u ovoj grupi su još selekcije Gruzije, Norveške i Kosova.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.