Bosna itekako može da bude ponosna, bosanska pamet iz bh. dijaspore se u Evropi veoma cijeni: Aida Čopra odbranila doktorat u oblasti romanike i italijanistike!

Ugledni Bosanac iz dijaspore dr. Edhem Čustović redovno obavještava javnost o uspjesima Bosanaca i Hercegovaca širom svijeta. U nastavku vam donosimo priču o Aidi Čopri koju je objavio.

“Bosna ponosna! BiH ima još jednu doktoricu nauka: Aida Čopra odbranila doktorat u oblasti romanike i italijanistike: savremeno pozorište na Sorbonne Université – Faculté des Lettres

Njen doktorat “Savremeni teatar u svjetlu Commedia dell'Arte” je međunarodnog karaktera i saradnja između Univerziteta Sorbona Francuska / Univerzitet u Bonu Njemačka / Univerzitet u Firenci Italija.

Istraživačka laboratorija: EA 1496

Commedia dell'Arte je bio rani oblik profesionalnog pozorišta, koji potiče iz italijanskog pozorišta.

Bio je popularan širom Evrope između 16. i 18. vijeka.

Ranije se zvala “italijanska komedija”, a poznata je i kao commedia alla maschera, commedia improvviso i commedia dell'arte all'improvviso.

Aida istražuje postojanje ove forme umjetnosti u modernom pozorištu: da vidi koji su njeni sastavni elementi još prisutni.

Fokusira se na rad Carla Bosoa, direktora, pedagoga i magistra Commedia dell'Arte u savremenoj praksi.

Aida je magistrirala na Filozofski fakultet Sarajevo Univerzitet u Sarajevu: francuski i italijanski jezik i književnost.

Na istom fakultetu je radila kao asistent.

Od kako je na doktorskim studijama on također radi kao predavač slavistike na Sorbonne Université – Faculté des Lettres.

Čestitamo Aida na odbrani doktorata na temu koja definitivno nije jednostavna i što nas predstavljaš među takvim prestižnim institucijama”, napisao je Čustović na Facebooku.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.