Britanski amabasador u BiH Matthew Field upozorava: “Neophodno je da informacije koje su pod kontrolom pravosudnih institucija budu dostupne novinarima i predstavnicima civilnog društva”

Ustavni sud BiH i AIRE centar Program za Zapadni Balkan organizovali su četvrtu godišnju konferenciju Pravosudnog foruma za BiH na temu “Pristup javnosti i transparentnost pravosudnog sistema – Evropski standardi i praksa u BiH”, a koju je podržala Britanska ambasada u BiH.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field kazao je da je transparentnost institucija ključna za izgradnju društva.

-Pravosudne institucije trebaju biti predvodnici transparentnosti. Neophodno je da informacije koje su pod kontrolom pravosudnih institucija budu dostupne novinarima i predstavnicima civilnog društva, posebno u kriznim situacijama. Pravosuđe je dužno da jača povjerenje u svoj rad i da tako stvori povjerenje građana – poručio je ambasador Field.

Biljana Braithwaite, direktorica AIRE centar za Zapadni Balkan, kazala je da je pitanje pristupa informacijama aktuelno duže vrijeme, a tu spada i vršenje javnih funkcija, trošenje javnog novca, zapošljavanje, imenovanja…

– Još uvijek nemamo ujednačene komunikacijske prakse i odnose s javnošću. Nedostaje jedna konzistentnija komunikacijska politika – rekla je Braithwaite.

Predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija kazao je da je institucija na čijem je on čelu svjesna da povjerenje javnosti zavisi ne samo od rada već i od transparentnosti.

-VSTV je opredijeljen da se transparentnosti rada posveti dužna pažnja. To utiče na percepciju javnosti da su pravo i pravda dostupni svima pod jednakim uslovima. Činimo da što više informacija VSTV-a bude blagovremeno dostupno javnosti. VSTV je usvojio novo upustvo za anonimizaciju sudskih odluka radi potrebe zaštite lica koji učestvuju u sudskim postupcima. Nema anonimizacije onih odluka za koje postoji interes javnosti, poput osuđenih za ratne zločine.

Na ovoj konferenciji je govorio i Robert Spano, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, koji je potcrtao da su koraci za unapređenje povjerenja javnosti u pravosuđe danas važniji nego ikad.

Cilj ovog foruma je, kako ističu organizatori, promocija provođenja Evropske konvencije o ljudskim pravima, podsticanje saradnje između najviših sudova u kontinuiranom razvoju vladavine prava i ljudskih prava, te pružanje pomoći u procesu integracije BiH u Evropsku uniju.

Konferencija je okupila predstavnike najviših sudova, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH i medija, a tokom dva panela, učesnici će razgovarati o transparentnosti u radu najviših sudova u BiH, njihovim komunikacijskim praksama i izazovima sa kojima se suočavaju, te izvještavanju medija o radu pravosudnog sistema – prenosi Fokus.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.