Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field oštro kritikuje: “Odluka HDZ BiH da blokira finansiranje izbora 2022. je neodgovorna i nedemokratska”

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini Matthew Field oglasio se putem svog Twitter profila povodom odluke HDZ-a BiH da blokira finansiranje izbora 2022. godine.

– Odluka HDZ BiH da blokira finansiranje izbora 2022. je neodgovorna i nedemokratska.

Sve političke stranke imaju zakonsku i moralnu odgovornost da osiguraju održavanje izbora po rasporedu i da za to obezbijede uslove.

Demokratija ne smije biti talac internih razmirica – napisao je ovo na Twitteru Matt Field.

Podsjećamo, Centralna izborna komisija izbore je raspisala 4. maja prema Izbornom zakonu BiH, gdje je neophodno osigurati sredstva 15 dana nakon raspisivanja, a rok ističe 19. maja.

Brojne su osude HDZ-ovih ministara koji su spriječili da se odluka o finansiranju izbora na prijedlog Centralne izborne komisije uopće nađe na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara BiH.

I Ambasada SAD u BiH osudila je protivljenje ministara u Vijeću Ministara iz redova HDZ-a BIH da se uvrsti tačka o finansiranju općih izbora koji su najavljeni za oktobar ove godine u dnevni red sjednice.

Obratili su se riječima da je takvo ponašanje neodgovorno i u protivnosti sa deklarativnom posvećenošću te stranke europskim integracijama države.

BiH institucije imaju više nego dovoljno vremena

“Odluka HDZ-a BiH da tokom današnje sjednice Vijeća Ministara blokira finansiranje izbora je neodgovorna i neopravdana.

BiH institucije imaju više nego dovoljno vremena da ispune svoju ustavni obaezu i obezbjede finansiranje jedne od najosnovnijih demokratskih radnji kao što su slobodni i pošteni izbori.

Ponašanje HDZ-a BiH kada je u pitanju ovo i druga pitanja poput protivljenja ključnim reformama koje zahtijeva Europska unija, a koje smo vidjeli u proteklim sedmicama, nije dosljedno sa deklarativnom posvećenošću stranke europskim integracijama.

Funkcionalna vlada, a ne opstrukcije i korupcija, je jedini način da BiH, njeni konstitutivni narodi kao i građani krenu naprijed.” saopšteno je iz Ambasade SAD-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.