Brojne sporne stvari: Uz nacionalističke pjesme u Banja Luci organizovan defile povodom neustavnog dana RS

Bosanskohercegovački entitet RS ponovno je bio u fokusu javnosti zbog obilježavanja neustavnog “Dana RS-a”, praznika koji je već tri puta proglašen neustavnim od strane Ustavnog suda BiH. I dok se svjetla javnosti usmjeravaju na ovu godišnju “manifestaciju”, entitetske vlasti odlučuju ignorisati pravne odluke, postavljajući se iznad zakona.

Večerašnji defile u Banjoj Luci obilovao je brojnim spornim detaljima, od nacionalističkih pjesama, do fašističkih obilježja.

Defile ulicama Banjaluke, koji se održava svake godine 9. januara, okuplja šarolik spektar učesnika, uključujući predstavnike Policije RS-a, entitetskih javnih službi, demobilisane pripadnike Vojske RS, studente, ali i pripadnike ogranka ruske bajkerske grupe “Noćni vukovi” u RS, koja je poznata po svojoj podršci Putinu.

Uprkos činjenici da se ova manifestacija odvija pod pažljivim nadzorom Tužilaštva BiH, uz jasnu osudu Evropske unije i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, entitetske vlasti odbijaju odustati od obilježavanja neustavnog praznika.

Među okupljenim građanima primjećuju se srpske i ruske zastave, kao i druga nacionalna obilježja, a kako se može primijetiti, prisutna je i četnička ikonografija, kao i šajkače s kokardama. Neizostavna je bila i kontroverzna pjesma “Veseli se srpski rode”.

Ključna kontroverza leži u činjenici da je Ustavni sud BiH već tri puta proglasio Dan RS neustavnim. Ova odluka nije samo pravno obavezujuća, već i predstavlja temeljno načelo vladavine prava u zemlji.

Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH, kako naglašava pravni okvir, smatra se krivičnim djelom, za koje je predviđena zatvorska kazna do pet godina.

Posljednji put Ustavni sud donosio je odluku o ovom pitanju 29. marta 2019. godine, kada je osporio Zakon o danu RS, koji je entitetska Narodna skupština usvojila 2016. godine.

Iako je zakonska odredba koja je označavala 9. januar kao Dan RS tada poništena, entitetske vlasti, nažalost, odlučuju ignorisati sudsku odluku – prenosi Klix.ba.

Pogledajte fotografije iz Banja Luke.

Foto, Screenshot, RTRS

Foto, Screenshot, RTRS

Danilo Vučić u Banja Luci, Foto, Radiosarajevo.ba

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.