Brutalne poruke gosta iz Srbije: “Red je da Dodik, godinu dana pred penziju, malo i otpjeva…”

Posljednje Vijesti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i vlast bh. entiteta RS se kockaju sa RS, ukazano je u emisiji Izazovi, koja je prikazana na BN televiziji.

Ovo je najveća kriza RS, smatra i Željko Avramović, analitičar iz Beograda.

“Ovdje se RS stavlja na kocku sa krajnje neizvjesnim ishodom”, navodi Avramović, te dodao:

“Sviđalo se to nama ili ne, Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država i šta god Narodna skupština RS odluči na narednoj sjednici, Bosna i Hercegovina će ostati međunarodno priznata država, sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

Prema njegovim riječima, “Srbi 1991. godine nisu imali šta da izgube, a danas Srbi imaju RS i imaju šta da izgube”.

“Danas kockanje nije poželjno”, kazao je.

Prof. dr Vladimir Lukić, nekadašnji predsjednik Vlade RS i jedan od učesnika mirovnog pregovora u Dejtonu, rekao je da je bh. entitet RS priznata Dejtonskim sporazumom, a da danas o ratu priča Dodik “koji rata nije ni vidio”.

“Neki se tako igraju rata kao da je zabava. Bojim se da oni koji pričaju o ratu nisu rat ni vidjeli”, rekao je Lukić, te dodao da pod tim misli, prije svega, na Dodika.

On smatra da se vlast kocka i “sa RS i sa narodom”.

“Kocka se Dodik i oni koji ga podržavaju. Nema on podršku svjetskih sila. Šta je podrška jednog ambasadora. Zavisi o kom se radi i ko je ta podrška”, rekao je Lukić.

Komentarišući pjevanje Dodika u Predsjednistvu BiH, sagovornici u emisji Izazovi su ocijenili da je to ekscesna situacija koja nije viđena ni u jednoj instituciji u svijetu.

Prof. dr Petar Kunić, doktor pravnih nauka, navodi da je i to pokazatelj da Dodik traži različite sadržaje da opstane vlasti.

“Ozbiljni podaci govore da se približava kraj njegove vlasti”, rekao je Kunić i dodao da ne vjeruje da će Dodik to primiti pod nekim lakim okolnostima.

Avramović smatra da sva tri člana Predsjedništva svojim istupima brukaju sva tri naroda.

“U bilo kojoj normalnoj i demokratskoj zemlji nijedan od ove trojice ne bi bio izabran za predsjednika kućnog savjeta u zgradi koja ima tri stana, a kamoli za najvišu funkciju u državi.

Njihove izjave i ponašanje su sve samo ne nešto što priliči nekome ko pretenduje da vodi zemlju i odlučuje o sudbini miliona ljudi”, rekao je Avramović.

Komentarišući Dodikovo ponašanje, Avramović je rekao da je “red da godinu dana pred penziju, čovjek malo i otpjeva”.

Leave your vote