in ,

BRZI ODGOVOR 21 Oglasili se iz NATO-a, uputili su vrlo jasnu i nedvosmislenu poruku: “Sjajno je vidjeti američke trupe, građani BiH sigurni”

NATO o vježbi Oružanih snaga SAD i BiH

“Sjajno je vidjeti američke trupe kako stižu na vježbu s Ministarstvom odbrane Bosne i Hercegovine. Rad i obuka sa našim saveznicima povećava našu sposobnost zajedničkog rada kako bismo odgovorili na sigurnosne izazove i pomogli da građani BiH budu sigurni”, navedeno je na Twitter nalogu NATO-a u BiH.

Podsjetimo, jučer je na Međunarodni aerodrom u Sarajevu stigao dio američkih vojnika kako bi učestvovali u vježbi “Brzi odgovor 21” koja će biti održana na poligonima Manjača i Glamoč te kasarni Dubrave.

Vježba “Brzi odgovor 21” bit će održana od 17. maja do 2. juna u sklopu multilateralne vježbe “Branilac Evrope 21” (“Defender Europe 21”), a u organizaciji američke Komande kopnenih snaga za Evropu i Afriku (USAEUR-AF).

OSBiH će na vježbi sudjelovati sa oko 500 pripadnika iz sastava Bataljonske grupe lake pješadije – deklarisane jedinice po NATO-ovom Konceptu operativnih sposobnosti, dok će Oružane snage SAD-a sudjelovati s kopnenim i zračnim komponentama sa više od 700 pripadnika.

Pratite nas na Facebooku klikom na OVAJ LINK.

Američki vojnici stigli u Sarajevo, a obratio se i američki ambasador Eric Nelson: “Ovo je divna zemlja i najveća vježba za BiH do sada!”

Saobraćajna nesreća na magistralnom putu M-17