Budući član Predsjedništva BiH Denis Bećirović javno podržao Senada Hadžifejzovića: “Želi se uvesti medijski mrak”

Novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović oglasio se povodom najave direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH Draška Milinovića o izricanju rigoroznih mjera protiv FACE televizije i novinara Senada Hadžifejzovića, a koja je, kako tvrdi, zasnovana na pogrešnoj percepciji izjave o Miloradu Dodiku.

“Osuđujem ovaj krajnje zabrinjavajući potez direktora RAK-a protiv Face TV i novinara Senada Hadžifejzovića, ne samo zbog činjenice što je zasnovan na pogrešno interpretiranoj izjavi novinara.

Osim što je bjelodano da novinar, postavljajući pitanje u emisiji, nije izjavio ono što je Milinović čuo, jer između riječi „ubiti“ i „umiriti“ je ogromna razlika, direktor RAK-a ovim potezom je demonstrirao da isključivo djeluje po diktatu politike Milorada Dodika“, kazao je Bećirović.

Bećirović dalje navodi da je imenovanje direktora RAK-a od početka bilo sporno jer je, prema njegovim riječoma, i na čelu javnog emitera RTRS djelovao kao poslušni kadar vladajuće stranke.

Poručio je da isto nastavlja činiti kao direktor važne državne agencije, što je, dodaje, neprihvatljivo.

“Napominjem da je RAK, kojim sada rukovodi Milinović, ranije izrekao čak 19 izvršnih mjera odnosno sankcija protiv RTRS-a i samog Milinovića zbog pristrasnosti jednoj politici, zbog cenzure, odnosno kršenja postulata profesionalnog izvještavanja.

Milinović se sada i na čelu RAK-a slično ponaša kao kada je bio direktor RTRS-a. To je nedopustivo i pokazuje svu pogubnost imenovanja takve osobe na čelnu poziciju državne agencije.

Opasne najave Milinovića treba shvatiti ozbiljno jer bi njihova realizacija značila uvođenje medijskog mraka odnosno gušenje kritičke misli i slobode medija u Bosni i Hercegovini.

Nažalost, očigledno je da istinske medijske slobode, nezavisnost i transparentan rad medija, ne odgovaraju upravo onim političkim strukturama koje bi trebale raditi na njihovom jačanju,“ zaključio je Bećirović.

Podsjećamo, Draško Milinović, direktor RAK-a najavio je da će biti pokrenuta istraga protiv Senada Hadžifejzovića u vezi s njegovim izjavama o Miloradu Dodiku što je poslije i zvanično urađeno.

Naime, Hadžifejzović je, nakon najavljenih rigoroznih sankcija protiv njega, direktoru RAK-a Drašku Milinoviću, odgovorio da u svojoj emisiji nije rekao da se Dodik “smijeni, smiri, ubije”, nego “smjeni, smiri, umiri”.

Potom su Hadžifejzoviću mnogi pružili podršku.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.