Bunt zbog najave iz JP Autoceste FBiH na magistralnom putu M-17: Prijeti im propast turističke sezone zbog obustave saobraćaja od Mostara prema Čapljini

Zbog najavljene obustave saobraćaja na magistralnom putu M-17, od Mostara prema Čapljini, tokom, praktično, cijele predstojeće turističke sezone, mještani Počitelja će sutra u podne održati protest.

Potvrdila je to za Avaz Jadranka Dizdar, predsjednica Turističkog društva Počitelj, kazavši nam da je obustavom saobraćaja, onako kako su to najavili iz JP “Autoceste FBiH”, njihov grad biti u potpunoj izolaciji!

– Nekorektno, to je najblaža riječ koju možemo upotrijebiti za takav potez “Autocesta”. Mi smo, vjerujte, u potpunom šoku.

Pitamo se čija je to politika? Ko je to osmislio? Pazite, obustava kreće sutra (23.maj op.a.) i trajat će sve do 16.avgusta. Znači, svi u Počitelju se mogu pozdraviti sa sezonom- kaže nam Dizdar.

Tvrdi da ih niko ništa nije pitao , a čim su saznali za to, odmah su reagirali dopisom prema „Autocestama“.

– Nažalost, rečeno nam je da smo zakasnili. Pitamo se je li sad mi ispaštamo to što oni užasno kasne sa izgradnjom dionice Počitelj-Zvirovići i mosta Počitelj – ogorčena je ona.

Predsezona je, govori, jako dobro počela. Svakim danom, kaže, sve je više turista koji pohode Počitelj.

– Napokon možemo reći da ima turista, kako stranih, tako i domaćih. Sve je više agencija i turističkih vodiča koji u svoje rute uvrštavaju Počitelj. I, sada da nam se ovo dogodi.

Uz sve probleme i poteškoće koje imamo, a što je javnosti vrlo dobro poznato, pogotovo, kada je riječ o nebrizi prema kulturno-historijskim spomenicima u Počitelju, sada da nas ovo zadesi. Kao da smo ukleti – kaže nam Dizdar.

Iako su iz “Autocesta FBiH” preporučili korištenje alternativnih pravaca, M-17-Buna-Domanovići-Čapljina i M-17 – Čitluk – Čapljina, Dizdar naglašava da to njima ništa ne znači.

Propast turističke sezone

– Ko će voziti dodatnih 20 kilometara s bilo koje strane da dođe do Počitelja, posebno, u situaciji kad su cijene goriva otišle u nebo?

Niko normalan. Bojim se da je to propast turističke sezone u Počitelju – navodi ona.

Podsjetimo, iz JP “Autoceste FBiH” su naveli da će zbog obustave saobraćaja doći zbog izvođenja radova na izgradnji pristupne ceste sa M-17 na čvoru Počitelj koridora 5C, u okviru izgradnje dionice Počitelj – Zvirovići, kao i njenog priključka na M-17.

Obustava prometa će, kazali su, biti periodična i to u vremenu od 09:00 do 12:15 sati, od 13:15 do 15:00 sati te od 17.00 do 19:00 sati što znači da će prometnica biti otvorena ostatak dana. Obustave nisu planirane nedjeljom i praznicima.

– Na tom dijelu ceste nije moguće izvoditi radove na iskopima bez ugrožavanja sigurnosti odvijanja prometa na magistralnoj cesti M-17 zbog visokog rizika od pada kamenog materijala s mjesta izvođenja radova i nemogućnosti izgradnje bilo kakvih fizičkih barijera zbog specifičnosti same lokacije-objasnili su iz “Autocesta FBiH”.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.