Bura ne prestaje: RAK pokrenuo postupak protiv Face televizije

Regulatorna agencija za komunikacije je po službenoj dužnosti pokrenula preliminarni postupak protiv Senada Hadžifejzovića.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

Podstaknuta reakcijama jednog dijela javnosti u BiH nakon emitovanja Centralnog dnevnika sa Senadom Hadžifejzovićem od 29.10.2022. na FACE TV, Regulatorna agencija za komunikacije (Agencija) je po službenoj dužnosti pokrenula preliminarni postupak protiv navedenog nosioca dozvole.

Razlog za hitnu reakciju

Razlog za hitnu reakciju Agencije je činjenica da je jedan dio javnosti u BiH bio uznemiren mogućim korištenjem riječi koja je nedopustiva u javnom medijskom prostoru (“ubiti”) u navedenom programskom sadržaju,

a koja bi mogla biti protumačena kao podsticanje na izvršenje krivičnih djela, te posmatrana u kontekstu odredbi Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija, član 3. (Osnovni principi) stav 9. :

Audiovizuelne medijske usluge i medijske usluge radija neće prenositi jasan i neposredan rizik od uzrokovanja negativnih posljedica koje uključuju, ali se ne ograničavaju na smrt, povrede, štetu nanesenu imovini ili drugu vrstu nasilja,

ili ometanje policijskih aktivnosti i medicinskih usluga ili aktivnosti drugih službi za održavanje javnog reda i sigurnosti.

Podsticanje na nasilje

Navode i član 4. stav 2. koji propisuje zabranu emitovanja sadržaja koji od strane publike može biti protumačen kao podsticanje na nasilje, nered i nemire, ili koji bi mogao izazvati ili podsticati krivična djela.

Agencija će, u okviru zakonskih nadležnosti kao što postupa u svakom drugom slučaju prema bilo kojem nosiocu dozvole, provesti postupak provjere poštovanja primjenjivih pravila i propisa u skladu sa odredbama Pravilnika o postupku rješavanja povreda uslova dozvole i propisa Agencije (Službeni glasnik broj 77/21).

O rezultatima provedenog preliminarnog postupka javnost će biti blagovremeno obaviještena, saopćeno je iz RAK-a.

Podsjećamo, Hadžifejzović je negirao ove teške optužbe, a o tome čitajte na linku ispod.

Nakon najavljenih rigoroznih mjera iz RAK-a protiv Face TV-a,  Senad Hadžifejzović jako žestoko odgovorio

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.