“Bura” nezadovoljstva u SDA nakon što je Christian Schmidt “presjekao”: “Novom nametnutom odlukom ponovo se izlazi u susret HDZ-u”

Stranka demokratske akcije (SDA) komentirala je odluke o deblokadi formiranja vlasti u FBiH koje je danas nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

Iz SDA su poručili kako odluka Visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne privremenu odluku predstavlja skandalozna suspenzija Ustava Federacije i svih demokratskih načela, na šta niko, pa ni visoki predstavnik nema pravo.

“Namjera da se iz pojedinih ambasada i OHR-a oktroira neustavna Vlada Federacije, pri čemu će se u potpunosti zaobići potpredsjednik FBiH iz reda bošnjačkog naroda i većinska volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ponižavajući je presedan, čije posljedice niko ne može predvidjeti.

Osim potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i Kluba Bošnjaka, ignoriše se i ubjedljiva većinska volja probosanskih stranaka koje u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH imaju najmanje 47 zastupnika”, saopćili su.

Ističu kako se novom odlukom izlazi u susret HDZ-u.

“Novom nametnutom odlukom ponovo se izlazi u susret HDZ-u, kojem se na ovakav način želi omogućiti da oktroiranu Vladu formira sa manjinskom grupom političkih kolaboracionista iz Trojke, koja ima 28 zastupnika i nekolicinu kupljenih ruku.

Obrazloženjem odluke na današnjoj konferenciji za medije, u kojem tvrdi da ne djeluje protiv bilo kojeg naroda, da se ne smije ignorisati volja birača izražena na izborima i da donosi odluku jer nije bilo dogovora, Visoki predstavnik vrijeđa inteligenciju građana.

Jer, uradio je upravo suprotno. Grubo je degradirao volju Bošnjaka, potpuno je ignorisao izbornu volju građana i nagradio je one koji su odbijali bilo kakav dogovor”, poručili su.

Na kraju, uputili su poruku i visokom predstavniku.

“Od Christiana Schmidta zahtijevamo da bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti objasni da li je i njegova odluka ponovo dogovorena sa premijerom Hrvatske vlade, i je li bazirana na ‘kršćanskim vrijednostima i osnovama’ – kako je o tome govorio mađarski ministar vanjskih poslova – odnosno da li većinsku volju Bošnjaka poništava zbog toga što su većinom muslimani”, zaključili su iz SDA.

Oglasili su se i iz Naše stranke kratkim saopštenjem

“Odluka visokog predstavnika o formiranju Vlade FBiH, nakon što je taj proces već šest godina blokiran, je dobro došla za građanke i građane da dobiju vlast i da se procesi koji mogu dovesti do povećanja kvalitete života pokrenu s mrtve tačke”, naveli su.

Dodaju da je dobro što se u odluci predviđa mogućnost prijevremenih izbora kojima će biti onemogućena bilo čija uzurpacija vlasti i blokade.

“Odluku OHR-a ćemo poštovati na šta pozivamo i sve ostale političke stranke. To smo dužni prema ustavnim i zakonskim propisima, ali i prema nalozima političke etike jer, činjenica je, nametanja dolaze kad pokažemo nesposobnost da sami, u skladu s najboljim političkim standardima i načelima kompromisa, odlučujemo o sebi.

Shodno tome poštujemo odluke za čije su donošenje zaduženi drugi kad takvu političku nezrelost pokažemo”, naveli su iz Naše stranke.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.