Bura u RS zbog intervjua Schmidta, oglasili se i iz SNSD-a: “Ovo je skandalozno!”

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je da bi krivično mogli i trebali da odgovaraju predstavnici opozicije iz Republike Srpske, koji su u skladu sa priznanjem Christiana Schmidta, tražili od njega da sa političke scene ukloni predsjednika RS Milorada Dodika”. Oglasio se i predsjednik PDP-a Branislav Borenović, a i predsjednica Narodnog fronta Jelena Trivić.

Svi u zatvor

Kovačević je reagirao na Šmitov intervju u “Avazu”, koji je izazvao pravu buru u Republici Srpskoj.

Kovačević je rekao da ovakve nelegalne postupke tretiraju odgovarajuće odredbe Krivičnog zakonika RS, u kojima jasno piše da oni koji tako djeluju i pozivaju na rušenje demokratski izabranih predstavnika vlasti RS treba da budu kažnjeni kaznom zatvora do osam godina.

On je rekao da je siguran da svi glasači za opozicione stranke ne stoje iza takvih postupaka, već vole RS.

-Zato je važno doći do pojedinaca koji su, predstavljajući navedene opozicione stranke, sjedili sa Šmitom, davali mu legitimnost, tražili da se grubo miješa u politički život Republike Srpske i BiH i da njih dovede na vlast tako što će smjenom Dodika poništiti demokratsku volju naroda Srpske. To mora biti istraženo do kraja – rekao je Kovačević za RTRS.

On je konstatovao da navedenim ponašanjem opozicije nije iznenađen, te da je to potvrdilo ono što aktuelne vlasti RS odavno znaju.

-Ovo je katastrofalno, zabrinjavajuće, štetno i skandalozno na nekoliko nivoa.

Predstavnici opozicije iz Republike Srpske direktno razgovaraju sa Šmitom, od njega traže da sruši slobodnu demokratsku iskazanu volju građana i naroda RS, te ga time priznaju i legitimišu kao visokog predstavnika čime urušavaju prava RS na osnovu Dejtona.

Na kraju, oni priznaju da visoki predstavnici imaju pravo na nezakonita bonska ovlaštenja i smjenjuju demokratski izabrane lidere, nameću i poništavaju zakone koje usvoje institucije – rekao je Kovačević.

Ruše RS

On je naglasio da oni koji su spremni na takvo nešto u potpunosti protiv RS, Dejtona, Ustava BiH i ustavnog poretka, te na izdajničkom putu.

-Zato je jako bitno da svi u RS u ovim teškim trenucima budu jedinstveni.

Evidentno je da postoji jedinstvo institucija RS i naroda, a jedini koji iskaču iz toga su određeni pojedinci u strankama opozicije koji zajedno sa Šmitom, nekima iz političkog Sarajeva i dijela međunarodne zajednice rade na rušenju RS, u čemu neće uspjeti – upozorio je Kovačević.

Šmit je izjavio da su lideri opozicije u Republici Srpskoj tražili od njega da sa političke scene ukloni predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

-Mogao bih reći i mjesto i vrijeme kada su mi njihovi lideri tražili da maknem Dodika uz primjenu bonskih ovlaštenja. Zbog toga me čak iznenadilo to da su se neki od njih solidarisali sa Dodikom – rekao je Šmit za “Avaz”.

Oglasili se Borenović i Trivić

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović komentirao je za portal “Avaza” izjavu visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) da su lideri opozicije u RS od njega tražili da “ukloni Dodika”.

Ovakvih inicijativa iz PDP-a nije bilo, tvrdi Borenović, uvjeren da slične zahtjeve Šmitu nisu upućivali ni predsjednici ostalih opozicionih stranaka.

-Nevjerovatna i vrlo podmukla izjava sa očiglednom namjerom da se ovakvim neistinama pokuša diskreditovati opozicija.

Sada je potpuno jasno da je ovo sve dogovorena igra sa Dodikom i da se ne preza od obmana, podvala i podmetanja s ciljem zaustavljanja bilo kakvog otpora vladajućem režimu u Srpskoj i BiH – kazao nam je Borenović.

Opoziciona političarka Jelena Tirvić oštro je kritizirala Centralnu izbornu komisiju (CIK) i visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, Kristijana Šmita (Christian Schmidt), tvrdeći da su izbori bili neregularni te da su oteli suverenu volju naroda.

Formirani brojni predmeti

-Prvo trebamo poći od činjenice da je narod smijenio Dodika na izborima 2. oktobra 2022. godine, što je potvrđeno i Izvještajem s kontrolnog brojanja za nivo predsjednika, koje je CIK pokušavao na sve načine sakriti – izjavila je Trivić.

Istakla je da je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo predmet izborne krađe te da se radi o ozbiljnom problemu koji zahtijeva hitno rješavanje.

-S Kristijanom Šmitom sam se sastala u junu prošle godine, i jedino što sam mu o Dodiku rekla je da ću ga pobijediti na izborima – rekla je političarka.

Volja naroda

Naglasila je svoj stav da bi jedino narod i njegova suverena volja trebali odlučivati o vođenju Republike Srpske, ali da je to pravo narodu oteto s ovakvim Izbornim zakonom, koji, prema njenim riječima, guši suverenu volju naroda.

-Šmita nisam vidjela ni čula nakon toga, i ne mogu tražiti smjenu nekoga koga ne priznajem za predsjednika – dodala je.

Trivić je također pozvala Šmita da, ukoliko ima odgovornosti prema svom poslu, otkrije ko je tražio da iznese svoje navodne razgovore, umjesto da svojim izjavama podržava Dodika, s kojim je, prema njenim riječima, u navodnom sukobu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.