Burna reakcija iz OHR-a, nedvosmisleno poručuju: “Entiteti nemaju ni pravo niti ovlaštenje da ucjenjuju Ustavni sud BiH ili kontroliraju njegov rad”

Ured visokog predstavnika osuđuje najnovije pokušaje vladajuće koalicije u Republici Srpskoj da potkopa integritet Bosne i Hercegovine i onesposobi njene ključne institucije. Politički pritisak iz RS na Ustavni sud Bosne i Hercegovine je neustavan i bez pravnog uporišta.

RS je napravila pritisak na sudiju Ustavnog suda BiH iz RS-a da podnese ostavku i to nakon što je Ustavni sud donio odluku o održavanju plenarnih sjednica i bez njega, odlučeno je da se o Ustavnom sudu raspravlja u NSRS-u.

“Ovakvi napadi na ustavni poredak Bosne i Hercegovine predstavljaju ozbiljno kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, a time i samog mira i stabilnosti.

Politički pritisak iz RS na Ustavni sud Bosne i Hercegovine je neustavan i bez pravnog uporišta.

Sud je krajnji arbitar Ustava BiH. Entiteti nemaju ni pravo niti ovlaštenje da ga ucjenjuju ili kontroliraju njegov rad”, naveli su iz OHR-a.

Ured visokog predstavnika poziva na povratak poštivanju ustavnih obaveza u tom pogledu i brzo imenovanje sudija u Ustavni sud BiH.

Osim problema na relaciji Ustavni sud – NSRS, ovo zakonodavno tijelo iz RS-a je u protekloj sedmici održalo i posebnu sjednicu na kojoj je donesena odluka o neobjavljivanju odluka visokog predstavnika. Iz OHR-a ističu da ih to ne pošteđuje poštivanja tih odluka.

“Pored toga, nedavnim glasanjem u Narodnoj skupštini RS kojim se pokušava spriječiti objavljivanje odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku RS jasno se ide protiv Općeg okvirnog sporazuma za mir.

U skladu sa zakonskim okvirom Bosne i Hercegovine, sve odluke koje donosi visoki predstavnik su obavezujuće i kao takve će biti objavljivane u službenim glasilima.

Nepostupanje na taj način predstavlja kršenje Općeg okvirnog sporazuma za mir, a osim toga nema ni pravnu snagu. Također, Aneks X Općeg okvirnog sporazuma za mir obavezuje sve potpisnice, uključujući i RS, da u potpunosti sarađuju sa visokim predstavnikom”, naveli su.

Naglašavaju da “nedavne odluke NSRS-a ni na koji način ne oslobađaju Republiku Srpsku ovih obaveza”.

“Zvaničnici koji zanemare svoje zakonske dužnosti i obaveze snose ličnu odgovornost za takve odluke i za posljedice tih odluka”, naglašavaju iz OHR-a.

Uspostava vladavine prava jedan je od ciljeva Programa 5+2, a ove aktivnosti udaljavaju vlasti u BiH od ispunjavanja njihovih dugogodišnjih obaveza i ostvarivanja prioritetnih reformi za članstvo u EU, poručili su iz OHR-a.

“Ovi posljednji potezi RS predstavljaju opasan presedan i neće donijeti veći prosperitet, stabilnost i napredak na evroatlantskom putu. Visoki predstavnik će ostati posvećen odbrani provedbe Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH”, zaključeno je.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.