Burna reakcija, Željka Cvijanović žustro odgovorila Denisu Bećiroviću: “Može da priziva koga hoće u nastojanju da se tuđim mišićima obračunava sa RS”

Članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović naglasila je da je Republika Srpska demokratska i da njene lidere biraju i smjenjuju građani, a ne Vijeće za implementaciju mira ili bilo ko izvana. Upitana je i da prokomentariše poziv koji je Denis Bećirović uputio PIC-u da podrži visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

-Mi u Republici Srpskoj ne zovemo strance upomoć da nam mijenjaju ustav da bismo mogli formirati vlast, rekla je Cvijanović.

Upitana da prokomentariše poziv koji je Denis Bećirović uputio PIC-u da podrži visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, koji, kako je rekao, treba u najkraćem roku da smijeni predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Cvijanović je odgovorila da Bećirović može da priziva koga hoće u nastojanju da se tuđim mišićima obračunava sa Republikom Srpskom.

-BiH nije i neće biti žarište, koliko god se Bećirović trudio da privuče međunarodnu pažnju.

Dejtonski mirovni sporazum srušen je stranim intervencijama, uključujući i one koje čini Christian Schmidt, a koji na mjesto visokog predstavnika nije izabran u skladu sa odredbama upravo tog sporazuma na koji se Bećirović poziva, ukazala je Cvijanović.

Podsjetimo, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović reagovao je na najavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da će policija u entitetu RS imati zadatak da uhapsi visokog predstavnika Christiana Schmidta.

“Brutalne prijetnje Milorada Dodika upućene legalnom Visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini uveliko podsjećaju na prijetnje koje je predstavnicima međunarodne zajednice upućivao pravosnažno presuđeni ratni zločinac Ratko Mladić.

Nakon Dodikove prijetnje da će ‘opkoliti kasarne Oružanih snaga Bosne i Hercegovine prema slovenačkom modelu iz 1991’ ovo je najopasnija prijetnja mirovnom procesu”, poručio je Bećirović.

Istakao je da sedmicama i mjesecima upozoravao međunarodne i domaće zvaničnike da je u Bosni i Hercegovini na sceni otvoreni napad na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine i temeljne odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Nažalost, ulazimo u treći mjesec neskrivenog i brutalnog udara na ustavni poredak sa nesagledivim posljedicama za mir i stabilnost ovog dijela Evrope. Međunarodna zajednica,

a posebno svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, moraju zaustaviti rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i otvaranje novog žarišta u srcu Evrope.

Suština Dodikove brutalne prijetnje Visokom predstavniku međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini nije personalne prirode”, kazao je Bećirović.

Poručio je da ovo nije napad samo na Schmdita nego je direktna prijetnja Zapadu, Dejtonskom mirovnom sporazumu, mirovnom procesu i državi Bosni i Hercegovini.

“Na kraju, javno pozivam Vijeće za implementaciju mira u Bosni i Hercegovini da čvrsto podrži Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini koji treba, u najkraćem roku, donijeti odluku o smjeni Milorada Dodika sa funkcije predsjednika entiteta RS-a i predsjednika SNSD-a zbog antidejtonskog djelovanja”, zaključio je Bećirović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.