Burna situacija i strahovito nevrijeme u bh. gradu: Pacijenti evakuirani nakon što je vjetar odnio dio krova s bolnice

Jak do olujni vjetar koji je u petak 23. februara, 2024., u večernjim satima otpuhao dio krovne konstrukcije sa zgrade žepačkog ‘Stacionara’ prouzrokovao je veliku materijalnu štetu na navedenom objektu, ali je istovremeno i doveo u pitanje nastavak funkcioniranja ove zdravstvene ustanove. Nevrijeme je zabilježeno i u brojnim drugim mjestima u Bosni i Hercegovini.

Direktorica JU “Dom zdravlja sa stacionarom” Žepče dr. Ana Zlovečera-Jukić govorila je za lokalne medije o ovoj situaciji.

“Sinoć u 20:30 h, sam obaviještena od strane dežurne ekipe u hitnoj medicinskoj pomoći da je došlo do otkrivanja krova zgrade Stacionara. Po prijemu poziva, odmah sam došla u stacionar, obavijestila Civilnu zaštitu općine Žepče, vatrogasce i Osnivača.

S direktorom i vlasnikom Doma za stare i nemoćne ‘Ministro’ Žepče, odmah sam dogovorila evakuaciju, tj. izmještanje 11 pacijenata koji su bili na bolničkom liječenju u stacionaru.

Naši radnici koji su već ranije bili završili sa smjenama i koji su otišli kućama na zasluženi odmor su se vratili na posao kako bi što prije evakuirali pacijente, tako da su svi pacijenti dobro i sigurni, i trenutno se nalaze u Ministru.

Osnivač je angažirao firmu koja je pomogla vatrogascima u pokrivanju otkrivenog krova vodonepropusnom folijom, kako bi se spriječio ulazak vode u objekt i eliminirala opasnost od eventualnog izbijanja požara”, kazala je dr. Zlovečera-Jukić za Žepče live.

Ona napominje i da je od preuzimanja dužnosti direktorice JU “Dom zdravlja sa stacionarom” Žepče u više navrata upozoravala nadležne da je pomenuti objekt neuvjetan i da je potrebna gradnja novog.

“Ove godine je konačno planirana dodjela zemljišta za izgradnju novog objekta”, naglašava dr. Zlovečera-Jukić.

Smatra da je sinoćnji događaj očito znak da se gradnja više ne može odgađati i da se u realizaciju tog projekta mora krenuti što prije.

Ono što je u cijeloj ovoj nesreći dobro je da niko od pacijenata, osoblja, niti prolaznika nije povrijeđen.

Nnastala materijalna šteta se tek treba utvrditi, kako na samom stacionaru, tako i na okolnim objektima na koje je vjetar bacio dio krovne konstrukcije sa zgrade.

“Hitna medicinska pomoć i dalje radi u objektu, vršimo prijem hitnih slučajeva i pružamo medicinsku skrb našim sugrađanima kao i do sada, a u slučaju obilnih padavina i prokišnjavanja, preselit ćemo se u kontejner do našeg objekta koji smo koristili u vrijeme korone”, zaključila je dr. Zlovečera-Jukić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.