Burne reakcije iz RS-a na Schmidtovu odluku: “Odluke nećemo provoditi, donijet ćemo svoj izborni zakon”

Nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, predstavnici političkih stranaka iz RS-a počeli su slati prve reakcije. Svi su nezadovoljni odlukom. Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine RS-a i lider stranke Ujedinjena Srpska, kazao je da će odgovor RS-a biti donošenje vlastitog izbornog zakona.

“Obavit ćemo konsultacije i reagovati najpismenije moguće, nećemo dozvoliti da se isprovociramo, a ove odluke nećemo provoditi”, rekao je Stevandić.

Mišljenja je da je ova odluka donesena s ciljem da se poništi napredak koji je postignut dobijanjem statusa za početak pregovora BiH s EU, kao i da se zemlja ponovo vrati u doba nametanja i arbitražnih odluka.

“Ovo je luđačka košulja za BiH, pa ko hoće da je nosi”, rekao je Stevandić.

Predsjednik DEMOS-a Nedeljko Čubrilović ocijenio je da se domaći politički predstavnici trebaju dogovarati o svim pitanjima, pa i o izbornom procesu u BiH, ističući da Christian Schmidt nikako sebi nije smio dozvoliti da nameće izmjene Izbornog zakona BiH.

“Pogotovo je na tom planu nedopustivo davati ovlaštenja nekakvoj Centralnoj izbornoj komisiji BiH da se postavlja iznad vlasti i određuje ko će, gdje, šta i kako raditi. RS ne priznaje visokog predstavnika, a i da su njegove odluke idealne prirode, to nije način i doprinos da BiH krene putem evropskih standarda i zemalja koje imaju neki svoj integritet”, izjavio je Čubrilović.

Predsjednik Narodne partije RS-a Darko Banjac ocijenio je katastrofalnom odluku Christiana Scmidta o izmjenama Izbornog zakona BiH, te istakao da je Republika Srpska treba da donese svoj izborni zakon.

“On bi želio da nametnutim odlukama i silom promijeni odluku građana. Ako govorimo o ugroženoj bezbjednosti, mislim da je Schmidt jedini čovjek koji ugoržava bezbjednost cijele BiH”, smatra Banjac.

Savjetnik predsjednika Republike Srpske Milorad Dodika, Marko Romić, rekao je da “zakone u BiH donose Parlamentarna skupština BiH, Narodna skupština Republike Srpske i Parlament Federacije BiH, a ne OHR ili Christian Schmidt”.

“Schmidtu je najbolje da se skloni jer su njegove odluke dovele samo do razdora u BiH”, rekao je Romić za ATV.

Dodao je da “u Dejtonskom sporazumu piše da Republika Srpska ima pravo da ima svoj Izborni zakon.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.