in , , ,

Burno na suđenju o aferi “respiratori”, premijer Fadil Novalić ipak nasmijan: Da li su postojala dva izvještaja FUCZ-a?

Tužilaštvo BiH je danas pokušavalo dokazati tvrdnje iz optužnice da je premijer FBiH Fadil Novalić osmislio plan da se novac iz budžeta, protupravnim radnjama, stavi na raspolaganje FUCZ-u

Tužilaštvo BiH je danas pokušavalo dokazati tvrdnje iz optužnice da je premijer FBiH Fadil Novalić osmislio plan da se novac iz budžeta, protupravnim radnjama, stavi na raspolaganje FUCZ-u te da se na osnovu ugovora s prethodno odabranim firmama novac prebaci na račune tih pravnih osoba.

Danas je prezentiran i ugovor od 3. aprila 2020. godine o kupovini 100 respiratora između “FH Srebrena malina” i Federalne uprave civilne zaštite za 10,5 miliona KM.

Radi se o respiratorima HCVE 003, koji na kraju ipak nisu kupljeni – piše Klix.

Danas je prezentiran dokaz da je Vlada FBiH 6. aprila prošle godine na sjednici razmatrala izvještaj FUCZ-a u kojem se navodi da je 3. aprila sklopljen ugovor o kupovini respiratora.

Zanimljivo je da je na to reagirala Senka Nožica, braniteljica dopremijerke FBiH Jelke Milićević, kazavši da njena klijentica tada pred sobom nije imala tekst izvještaja u kojem se spominje kupovina respiratora.

Prigovorila je na autentičnost dokumenta, na šta je tužilac Mirza Hukeljić kazao da je dokaz nabavljen službeno od Vlade FBIH i da ne zna za postojanje drugačijeg teksta.

Kako je najavljeno, postojanje drugog izvještaja FUCZ-a, u kojem se ne spominje kupovina respiratora, i koji je ministrica imala na sjednici Vlade FBiH 6. aprila 2020. godine, odbrana Jelke Miličević pokušat će dokazati kada budu izvodili dokaze.

Stigle su vrlo dobre vijesti za građane BiH: Neće biti poskupljenja struje, postignut sporazum o restrukturiranju rudnika

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija sa komesarom za proširenje EU Oliverom Varhelijem: “Dodjeljivanje statusa kandidata za članstvo bila dobra poruka i motivacioni impuls za građane BiH”