in , ,

Burno u Predsjedništvu BiH, Džaferović odgovorio Dodiku: “Odgovaraće svako ko pokuša spriječiti provođenje zakona”

šefik Džaferović odgovorio Miloradu Dodiku

Šefik Džaferović odgovorio Miloradu Dodiku.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je najavio kako će biti dat nalog MUP-u RS-a da spriječi SIPA-u u izvršenju naredbi Tužilaštva BiH u vezi sa provođenjem izmjena Krivičnog zakona, koje je nametnuo visoki predstavnik Valentin Inzko, a odnose se na zabranu negiranja genocida i drugih ratnih zločina. Praktično, dodik najavljuje kako će policija RS-a pokušati spriječiti hapšenja koja bi trebalo da provede SIPA.

Komentarišući ovu najavu, član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović ističe kako bi to zapravo bilo novo krivično djelo.

– Svaki pokušaj bilo koga da omete državu u izvršenju njenih nadležnosti je novo, vrlo teško, krivično djelo. Neka ne ulazi u jednu čitavu spiralu mogućih krivičnih djela, jer će sasvim sigurno odgovarati svako onaj ko se u to upusti bez obzira koliko se danas osjećao moćnim, kazao je Džaferović za Oslobođenje i O kanal.

Prema njegovim riječima, izmjene Krivičnog zakona, koje je nametnuo Inzko, imaju za cilj zaštitu digniteta žrtava.

– Vjerujem da postoji snaga u institucijama BiH, da će zakon biti provođen i da neće uopće biti suspendovan i nije ga moguće, zapravo, suspendovati na bilo kojem dijelu BiH od bilo koga. Mislim da su to najobičnija zavaravanja ljudi i da je to pogrešna uputa ljudima i zato se, na kraju krajeva, može odgovarati. Najbolje je za sve da se zakon poštuje. To je jedan logičan zakon, to je jedan zakon koji štiti dignitet žrtava, zakon koji sprečava laž i svaku drugu vrstu necivilizacijskog ponašanja. To je nešto što je trebalo BiH, što će doprinijeti katarzi i suočavanju sa istinom u BiH i u regionu. Vjerujem da je on od koristi za mir i stabilnost kompletnog regiona, obnovu povjerenja i izgradnju budućnosti, dodao je Džaferović.

Ugledni američki medij podsjeća na snažan angažman i vezu Bidena sa BiH

Ni vrelo julsko sunce, ni tropska temperatura ih nije spriječila: Haris i Maria došli iz dijaspore samo da bi se vjenčali na dobojskoj “Gradini”