Burno u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik zaprijetio: “Nastavit ćemo s blokadama, danas nije donesena nijedna odluka”

Događaji Posljednje Vijesti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da je glasao protiv svih odluka na današnjoj sjednici, odnosno da danas “nijedna odluka nije donešena”.

Dodao je da će neka tačke opet biti na dnevnom redu.

“Ako ako stanje ostane ovakvo i ne bude dogovora o nametnutom zakonu, izmišljenom visokom predstavniku i drugim pitanjima, ostat ćemo u ovom kapacitetu, a to znači da ćemo i na narednoj sjednici glasati protiv”, rekao je Dodik na konferenciji za medije u Istočnom Sarajevu.

Kako je rekao, to znači da će ove odluke “otići na Narodnu skupštinu RS-a koja će se odrediti o tom pitanju”.

“Konsultovao sam se s predsjednikom NSRS-a, zajedno smo utvrditi da je to poštivanje oduka NSRS-a”, naglasio je član Predsjedništva BiH.

Kako je kazao, na današnjoj sjednici je pokazano da “dva člana Predsjedništva djeluju sinhronizovano i jednistveno, ali postoje procedure koje se moraju poštovati, Predsjedništvo mora mnoge odluke donijeti konsenzusom ili pokušati osigurati konsenzus”.

Prema njegovim riječima, ako na narednoj sjednici ne bude konsenzusa, neće biti odluka.

Dodao je i da danas namjerno nije na dnevnom redu bila odluka o pozivu Predsjedništvu da ide na Samit na Bled u Sloveniju.

“Te odluke nema, ako neko ode, on je otišao u privatnom aranžamanu i ne može zastupati BiH. Na tom skupu će se pričati o NATO-u. BiH nije na putu ka članstvu u NATO-u i to je veoma jasno”, rekao je Dodik.

Ponovio je svoj raniji stav da visoki predstavnik ne postoji u BiH jer za njegov izbor nije ispoštovana procedura predviđena aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

“Imamo nekog ko se privatno predstavlja kao visoki predstavnik. Vidimo da Šefik Džaferović poziva visokog predstavnika da nekog smijeni, što pokazuje da je on njihov igrač”, rekao je Dodik.

Također je dodao da je ovu situaciju u BiH moguće riješiti samo dijalogom.

“Može se zakazivati sjednica koliko hoće, na njima se neće donijeti nijedna odluka. To je suština zaključaka NSRS-a”, zaključio je – prenosi Klix.

Leave your vote