Burno u Srbiji, Aleksandar Vučić se našao u vrlo kontroverznom problemu: Zašto lome kičmu inspektorima koji su otkrili “najveću fabriku droge u Evropi”

Kako su premješteni inspektori Milenković i Mitić na nova radna mjesta u MUP-u? Da li je nova sistematizacija u skladu sa Zakonom? Kakvu poruku šalje ministar Bratislav Gašić, samo nekoliko dana pred svjedočenje dojučerašnjeg načelnika odeljenja za borbu protiv droga? I zašto Milenković i Mitić nisu valjali? Ključna riječ koja povezuje sva ova pitanja je – Jovanjica, kako piše u optužnici, najveća fabrika droge u Evropi.

Čovjek koji je potpisao smjene Milinkovića i Mitića je šef kabineta ministra Gašića i njegov pomoćnik Dejan Bojovoić.

Milenkovića, kojem je Vučić dodijelio orden za doprinos u borbi protiv narkotika, premjestio je na mjesto koordinatora u MUP-u, dok će Dušan Mitić umjesto drogom sada da se bavi ratnim zločinima. I sve po novoj sistematizaciji, ali ne i po Zakonu – piše N1 Srbija.

„Ja bih ovu sistematizaciju zaista stavila pod veliki znak pitanja. Ona nije u skladu sa važećim zakonom o policiji.

Ovako velike tektonske izmjene nikada se ne rade prije promjene Zakona“, ukazuje policijska inspektorka u penziji Slavica Radovanović.

A promjene Zakona o policiji zbog pritiska javnosti Vučić je povukao, tako da rješenja za nova radna mjesta ipak ne potpisuje ni ministar, niti šef kabineta, već direktor policije. Ali i tu zapinjemo. Srbija nema direktora policije godinu i po dana, ali o toj sistematizaciji se šuti.

„Kompletna mašinerija države je usmjerena da im se slomi kičma, da naprsno dobiju amneziju i da odstupe od svojih ranijih iskaza. Ovo rješenje o premeštaju je par ekselans politički skandal, politička odluka, to je akt odmazde i akt revanšizma“, kaže advokat Ivan Ninić.

Zašto se lomi kičma inspektorima koji su otkrili plantažu droge, uhapsili vlasnika iste i zapečatili dalju prozivodnju. Prije nekoliko sedmica inspektor Mitić kratko je na sudu rekao da je plan bio hapšenje Gašića.

Šta su inspektori još našli i koga na Jovanjici, a da javnost još nije saznala. Članove sigurnosne strukture države ili funkcionere vlasti možda?

„Oni ne daju građanima pravo na poštenog policajca, ne daju građanima pravo da policiju vode i delikatnim akcijama upravljaju oni koji to najbolje znaju.

Ovde je kriterijum – ili misliš kao mi, ili veruješ u naše istine, ili imaš ozbiljne probleme uključujući i fizički nesigurnost“, kaže Zdenko Tomanović, advokat Milenkovića i Mitića.

Trenutno stanje na terenu ukratko:

Gašićevi telefoni nisu veštačeni, Gašić se dopisivao sa Koluvijom, Gašić nije saslušan. Jedan Koluvijin telefon nije vještačen, predsjednik i premijerka stali u odbranu Koluvije, predsjednikov brat Andrej iz slučaja aboliran preko novinara.

Proces Jovanjica 3 u kojem bi se vidjela povezanost države i droge odlaže se više od dvije godine.

„Ono što se meni čini da je glavna stvar je da se spreči istraga Jovanjica 3.

Inspektor Milenković je ispred svog tima potpisao tu prijavu, praktično Jovanjica 3 gde se traže da se osnovane sumnje umješanosti države pretoče u dokaze. Bez njih nema Jovanjice 3. Ako ih smjene do kraja vidjet ćemo šta će biti, sada imaju pravo žalbe“, navodi novinar NIN Vuk Cvijić.

Stanje na terenu drugi dio: Odluka o smjeni spremala se duže od godinu dana, doneta je usred ljeta pred svjedočenje Milenkovića o tome kako je tekla cijela akcija, bez mogućnosti da inspektori komuniciraju sa javnošću.

Da je Vučić opozicija šta bi radio?

„Ja vjerujem da bi razapeo šatore i kampovao ispred tužilaštva za Organizovani kriminal, da bi paralisao grad, možda čak i državu. Nažalost mi nemamo političku snagu koja bi participirala u životu sa 25-30 odsto podrške biračkog tijela“, ocjenjuje Ninić.

Zato su trenutno Milenković i Mitić prepušteni sami sebi, a njihova poruka preko advokata je da ovoj smjeni neće dati budućnost.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.