Čanak ne želi više da čeka, javno je poručio: “Politika ‘dvije stolice’, ‘četiri stuba’, ‘i na istok i na zapad’ je neozbiljna!”

Predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je sve “proevropske i progresivne političke partije” u Srbiji da podrže uvođenje sankcija Rusiji.

“Sve drugo predstavlja lutanje i bauljanje u magli, bez jasnog cilja, koje veoma lako može da se završi udaranjem glavom u zid”, naveo je Čanak u saopštenju.

Dodao je da su “sve demokratske zemlje Evrope i svijeta uvele sankcije Rusiji i jasno osudile agresiju na Ukrajinu” i podsjetio da su se tim sankcijama pridružile i tradicionalno neutralne zemlje, kao i zemlje iz regiona, dok Srbija još uvijek nije povukla taj potez.

“Politika ‘dvije stolice’, ‘četiri stuba’, ‘i na istok i na zapad’ je neozbiljna, loša i praktično nemoguća. Nastavak evropskog puta je jedini garant boljeg životnog standarda i kvalitetnijeg, bezbrižnijeg i slobodnijeg života građana.

Zato mi, kao država i kao društvo, moramo da pokažemo znatno veću odlučnost na putu pridruživanja Srbije Evropskoj uniji”, ocijenio je Čanak.

Prema njegovim riječima, Srbija što prije mora da se pridruži sankcijama, jer taj čin ne predstavlja samo snažnu podršku globalnom miru i bezbjednosti, već i civilizacijski iskorak koji Srbiju približava zajednici evropskih zemalja, kojoj “pripada historijski, kulturološki i politički”.

Podsjećamo, Čanak je nedavno komentarisao kakav odnos očekuje od strane predsjednika Srbije Aleksandra Vučića prema Dodiku u narednom periodu.

– Koliko se sjećam, Milorad Dodik je do sada učestvovao u svim predsjedničkim kampanjama u Srbiji. On je učestovao i u predsjedničkoj kampanji Borisa Tadića. Nije to nikakav poseban odnos prema Aleksandru Vučiću. Ne vjerujem u neku njegovu veliku iskrenost.

Dodik ne smije da napravi bilo kakav veći iskorak dok ne dobije zeleno svjetlo iz Moskve. U stvari, čitava priča o Dodiku je priča o Moskvi i korupciji. A Rusija se sada nalazi u jako lošem položaju zbog politike Vladimira Vladimiroviča Putina. Ovaj rat sa Ukrajinom potpuno je okrenuo svjetsko javno mnijenje protiv Rusije – naglasio je Čanak za RSE.

Dodik se konsultovao u Moskvi, ne u Beogradu

Na pitanje da li misli da će Zapad vršiti pritisak na Vučića da utiče na Dodika, Čanak odgovara da ne vjeruje da će biti nekih direktnih pritisaka.

– Vučić će sam da se distancira od Dodika zato što više ne može da bude neutralan kad je u pitanju agresija Ruske Federacije na Ukrajinu.

Sve te njegove priče kako hoćemo da ostanemo u dobrim odnosima sa Rusijom i da istovremeno nastavimo evropskim putem jako teško prolaze jer se otkrivaju strašni ratni zločini koje ruska vojska čini po Ukrajini.

Međunarodno javno mnijenje se sve više okreće protiv Rusije i sada se oštrim pogledom gleda ko je s koje strane. Vučić ne smije da rizikuje da ostane sam sa Rusijom jer će biti udavljen.

Ako je Rusija uspjela da u političkom smislu udavi Bjelorusiju, šta tek može da uradi Srbiji. Mislim da to je potpuno jasno.

I zato će Vučić morati da se oslobodi svih onih koji su u vezi ili na vezi sa aktualnim režimom u Rusiji. Tu prije svega mislim na Ivicu Dačića i Socijalističku partiju Srbije.

Na osnovu toga kakvu će poziciju oni zauzimati u budućoj vlasti tačno ćemo znati kakvu će politiku Vučić voditi u odnosu na Rusiju i Evropsku uniju – pojasnio je lider Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Odgovarajući na to da li misli da se Dodik konsultovao sa Vučićem prije nego što je NSRS donijela odluku o prenošenju nadležnosti ili je odluku donio na svoju ruku, Čanak odgovara:

– Ne vjerujem da je to uradio na svoju ruku, ali ne mislim da se konsultovao u Beogradu već u Moskvi. To je potpuno druga priča. Kad pogledate mapu Evrope, vidite da Rusija čini istočni dio Evrope i da na sjeveru ima dio svoje teritorije koji izlazi na Baltik, to je Kalinjingrad, kazao je tada Čanak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.