in ,

Carmel Agius na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a upozorio Srbiju i Aleksandra Vučića: “Prošlo je više od šest godina od kako je zatraženo izručenje Jojića i Radete”

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma, sudija Carmel Agius oštro prema Srbiji i Aleksandru Vučiću. Govorio je i o presudi Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma, sudija Carmel Agius oštro prema Srbiji i Aleksandru Vučiću na sjednici Vijeća sigurnosti UN. Govorio je i o presudi Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom.

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma, sudija Carmel Agius obratio se večeras na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a i kazao je da predmet “Ratko Mladić” dokazuje šta se može uraditi u procesima međunarodne pravde pogotovo ako države pokažu volju da sarađuju i uklone političke prepreke.

“Prije nekoliko sati žalbeno vijeće je donijelo presudu Ratku Mladiću. Ukratko – žalba Ratka Mladića je odbijena i potvrđena je presuda za ubistvo, protjerivanje i deportaciju, drugo nehumano postupanje kao zločin protiv čovječnosti, nezakonite napade na civile i uzimanje talaca… Potvrđena je presuda doživotnog zatvora”, rekao je Agius.

Agius je potom rekao da Srbija ne ispunjava svoje obaveze, pošto neće da preda Petra Jojića i Vjericu Radetu.

– Prošlo je više od šest godina od kako je Srbiji zatraženo da izda naloge za hapšenje ovih osoba, i ovo je treći put da je Srbija odbila to da uradi. Srbija prkosi međunarodnoj zajednici i ne poštuje svoje obaveze.

– Zahvaljujući tužilaštvu i podršci međunarodne javnosti Ratko Mladić je uhapšen i osuđen. To šalje snažnu poruku svim zločincima, koji sada znaju da će biti privedeni pravdi gde god da su, ili koje god pozicije da drže.

Premijerka Ana Brnabić žestoko o presudi Mladiću: “Sud u Hagu možda nije sudio Srbiji, ali je Srbima”

Suza, suzu goni: Supruga Ratka Mladića, ratnog zločinca: “Mislim da je on čovjek za neko drugo društvo, pravednije i humanije”