Centar za istraživačko novinarstvo objavio podatke iz imovine Bakira Izetbegovića, jeste li iznenađeni?

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović je rođen 1956. godine u Sarajevu, gdje živi sa suprugom Sebijom s kojom ima kćerku Jasminu – piše Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

Njegov otac Alija Izetbegović je jedan od osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) i njen prvi predsjednik.

Iako je Bakir Izetbegović bio član Stranke od osnivanja 1990. godine, na prve visoke funkcije u SDA-u izabran je tek nakon povlačenja Alije Izetbegovića sa njenog čela.

Međutim, tokom rata bio je lični očev sekretar u Kabinetu predsjednika BiH.

Bakir Izetbegović ulazi u Glavni odbor stranke SDA 2002. godine, a godinu dana kasnije postaje potpredsjednik. Na Konvenciji SDA-a 2013. godine izabran je za zamjenika predsjednika Stranke a dvije godine poslije, na 6. kongresu stranke, izabran je za njenog predsjednika.

Na Kongresu SDA, održanom u septembru 2019. godine, kao jedini kandidat ponovo je izabran za predsjednika stranke.

Diplomirao je arhitekturu u Sarajevu 1981. godine. Godinu dana kasnije postaje konsultant u sarajevskoj firmi „Konsalting“ i na toj poziciji ostaje narednih deset godina.

Nakon prvih poslijeratnih izbora u BiH, na kojima je pobijedila SDA, Bakir Izetbegović postaje direktor Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo (KS), a od 2003. radi kao koordinator na projektu obnove Gazi Husrev-begove biblioteke.

Izetbegović je, također, tokom 2005. i 2006. godine bio i konsultant u izgradnji trgovačko-poslovnog BBI Centra u Sarajevu.

Prvi put sudjeluje na izborima 2000. godine i biva izabran za poslanika u Skupštini Kantona Sarajevo.

Dvije godine kasnije ulazi u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH u kojem ostaje tokom četverogodišnjeg mandata.

Izborom u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH 2008. godine Izetbegović se penje za stepenicu više. Tokom ovog mandata bio je predsjednik Kluba poslanika SDA.

Na koncu, na općim izborima 2010. godine izabran je za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH sa gotovo 163.000 glasova. Novi mandat u državnom vrhu BiH osvojio je i na Općim izborima 2014. godine.

Njegova supruga Sebija Izetbegović je direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Bakir Izetbegović nije bio kandidat na Općim izborima 2018. godine, ali je u februaru 2019. godine imenovan za delegata i predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Njegova supruga Sebija osvojila je mandat u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ali je od njega odustala u proljeće 2020. godine.

Prema podacima iz imovinskih kartona i zemljišnoknjižnih dokumenata, Bakir Izetbegović i njegova supruga Sebija suvlasnici su kuće i zemljišta u Sarajevu, procijenjenih na 370.000 KM.

Supruga je i vlasnica apartmana na Bjelašnici koji je procijenio na 100.000 KM.

Njih dvoje u imovinskim kartonima za 2018. godinu nisu prijavili da sa stranačkim kolegom ševkijom Okerićem dijele suvlasništvo nad imanjem na sarajevskim Poljinama – zaključuje CIN.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.